Amazon FBA: EU Piacralépés képzés

A háttérsztori a képzés mögött

keyboard_arrow_down

Alább találod a 2019-2020 között létrehozott és értékesített "Amazon FBA: EU Piacralépés Kereskedőknek" című online videótanfolyamomat.

A tanfolyam használatát 100%-ban ingyenessé tettem 2021 Augusztusában. Nyugodtan oszd meg ismerőseiddel vagy csoportokban kedved szerint, és tanulmányozd a végletekig.

A képzés célközönsége a magas haszonkulccsal dolgozó termékértékesítéssel foglalkozó vállalkozások, pl. gyártók, private label eladók, márkák. Tehát te vagy az értékesítési lánc elején, és nem a végén.

A képzés célja megtanítani piacra dobni a termékeidet az Amazon európai piacterein a Fulfilled by Amazon (FBA) szolgáltatás segítségével. A kurzust saját vállalkozói és e-kereskedelmi tapasztalataim alapján építettem.

Fontos! Mindenki saját felelősségre használja fel a kurzusban elmondottakat.

Bizonyos információk a kurzusban mára már elavulttá válhattak és a kurzust nem frissítem!

(Többek között változtak az adózás és áfa hatályos jogszabályok, FBA beküldési és tárolási limitált lett, máshogy néz ki a felhasználói felülete bizonyos szoftvereknek és weblapoknak - ezeket néhol külön jeleztem is a leckékben.)

Ennek ellenére rengeteg hasznos és időt álló információt találsz a leckéimben, ami segít rendet tenni a fejedben az Amazon, ill. Amazon FBA-t illetően. Ha értékesíteni tervezel, ezzel a kurzussal időt spórolhatsz, pénzt takaríthatsz meg magadnak és hibákat/buktatókat kerülhetsz el.

Ha kérdésed van, lépj velem kapcsolatba. Vállalok 1-on-1 konzultációt/tanácsadást, és ezt is tartom a leghasznosabb szolgáltatásomnak amit vállalkozóknak nyújtok, mert egyénre szabottan tudok segíteni.

MODUL 1 - ALAPOK: Hogyan működik az Amazon FBA, az ÁFA és adózás; hogyan végezz precíz piackutatást az Amazonon

1. Felhasználási Útmutató

keyboard_arrow_down

Üdvözöllek az Amazon FBA Európai Piacralépés kurzusban!

A kurzus célja elvinni téged a lehető leghatékonyabb módon a termékeid sikeres és profitábilis piacradobásáig az Amazon európai piacterein.

A kurzus során feltételezem, hogy gyártó, márkatulajdonos és/vagy sajátmárkás termék értékesítő vagy, és nem az abszolút nulláról indulsz. Ezutóbbi azt jelenti, hogy ideális esetben van már egy valamilyen formában értékesítés alatt álló, sikeres és nyereséges terméked/termékeid.

Ez azt is jelenti, hogy rendelkezel egy működőképes céggel, elegendő tőkével a különböző költségek fedezéséhez és nem kell megtanítani neked a vállalkozási alapokat.

Ilyen feltételek mellett és feltételezve, hogy aktívan dolgozol a piacra lépésen és nem halogatod, realisztikusan 90-180 nap alatt már a termékeid ott viríthatnak az Amazonon vásárlásra készen és akár már folyhatnak is be a rendelések.

Természetesen mindenki más helyzetből indul ki és vannak rajtad múló és rajta kívül álló tényezők amik késleltethetik a haladást, ezért ez csak egy ajánlás. A jó dolgokhoz idő kell.

(Megjegyzés 2021 augusztus: A koronavírus járvány és változó online kereskedelmi törvénykezés/környezet miatt az adószám kiváltás potenciális hosszabb ideig is elhúzódhat. Továbbá, a korábbi korlátlan termékbeküldési mennyiség mára már korlázotottá vált, habár egyébként sem érdemes túl sok egységet beküldeni egyszerre, mert a kivetetés költsége minket terhel.)

A főbb teendőid a kurzus során az alábbiak lesznek:

 • Lefordítani bizonyos céges és egyéb iratokat/dokumentumokat angol nyelvre
 • Felbérelni egy könyvelő céget, aki kiváltja neked a német adószámot és később végzi az áfabevallást neked
 • Elvégezni egy piackutatást, ami során megállapítod, hogy érdemes-e beszállni egy adott termék piacára (kereslet, verseny, reklámköltségek, profitabilitás alapján egy piacelemző szoftvert használva)
 • Ha egy adott termék kedvező feltételekkel rendelkezik, a következő lépés felkészíteni a terméked az tárolásra, beküldésre az Amazon Fulfillment Center-ébe (FC) és az értékesítésre
 • Elkészíteni egy prof Amazoni termékoldalt és minden komponensét (cím, rövid leírás, leírás, képek)
 • Stratégikusan piacra dobni a terméket (PPC reklám kampány felállítása, véleménybekérés felállítása, kulcsszó rangsor követés felállítása, promóció)
 • Megtanulni megvédeni a termékeid “ellenséges eladóktól”

A részletes teendőket és ezek megvalósítását az adott leckékben találhatod meg.

2. ÁLTALÁNOS ÁTTEKINTÉS: Hogyan működik egy nemzetközi Amazon FBA e-kereskedési és értékesítési folyamata

keyboard_arrow_down

Mi az Amazon

Az Amazon egy Seattle-i cég amit 1996-ban alapított Jeff Bezos. A cég jelen van a tőzsdén már a kezdetek óta és jelenleg a piaci értéke ~900MRD dollár és 2015-2019 között meg hatszorozódott az értéke.

Az 2018-ban a nettó éves árbevétele 232 milliárd dollár volt. Mondani se kell, az Amazon jelentős játékos az e-kereskedelemben és ez a tendencia csak folytatódni fog.

Az Amazon maga is eladó és egyben tulajdonos az Amazon piactérnek, ahol több millió eladó értékesíti az áruját. Minket az érdekel, hogy az amazon 5 európai piacterét kihasználva jövedelemre tegyünk szert.

Az Amazon piactere elérhető az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolországban. Környező országok lakosai is jelentős számban vásárolnak az Amazonról, mint Hollandia, Ausztria, Svájc.

(Frissítés: 2021-ben már közvetlenül elérhető az Amazon és ugyanennek a fulfillment szolgáltatása a holland, svéd és lengyel piacokon is.)

Az Amazon egyik ütőkártyája a Prime előfizetés, aminek célja a vevőket folyamatos újravásárlásokra ösztökélni az Amazon piacterén.

Ennek során a vásárló befizeti egy ingyenes próbahónap után egy fix éves összeget (ami piacterenként változó, de 40-100 euró között mozog) és minden Prime termékre ingyenes és gyors kiszállítást kap. Emellett kap a vevő egy videó és zene streaming szolgáltatást is ingyen, egyéb kisebb-nagyobb előnyök mellett.

Összességében a Prime előfizetés annyira jó ajánlat, hogy egyre nagyobb számban iratkoznak fel rá az emberek és így nő az Amazon vevőbázisa.

Minden termék amit az Amazon árul közvetlenül vagy amit külső eladók árulnak az FBA Fullfillment opcióval Prime kiszállítással rendelkezik, és ezt a Prime jelvény jelöli.

Ez vonzó a vevőknek, mert tudják, hogy gyors és ingyenes a kiszállítás, azonnal elérhető az Amazon vevőszolgálata bármilyen napszakban és természetesen elérhető az előnyös visszaáru és garanciakezelési politikája az Amazonnak.

Érdekes tény, hogy a Prime előfizetéssel rendelkező vevők kétszer többet költenek az Amazonon éves szinten, mint a nem Prime vevők (akik az Amazonon vásárolnak, de nincs Prime előfizetésük)

Az Amazon a legtöbb bevételét ún. “referral fee” beszedéséből szedi, amit a külső (3rd party) eladók fizetnek az Amazonnak minden sikeres eladás után. Sok egyéb forrásból is származik bevétele az Amazonnak, de az e-kereskedelmi részlegen ez a legnagyobb tétel. Az jutalékok díja a bruttó eladási ár 7-15% között mozog kategóriától függően.

A kurzus során mi az Amazon németországi piacterén tekintjük a bázisországunknak. Ez azt jelenti, hogy itt lesz német adószámunk, itt fogjuk tárolni és innen fogjuk feladni a rendeléseket, itteni áfakulcsot fizetünk.

Sok szempont miatt előnyös Németországot választani, ezért ettől nem érdemes eltérni, kivéve ha nyomós indokod van rá (pl. ha Spanyolországban élsz és ott van/lesz céged, akkor érdemes lehet a spanyol amazonon indítani).

A jó hír, hogy Németországból értékesíthetünk minden további nélkül a maradék 4 EU piactéren is (habár most az Egyesült Királyság kétséges és külön adószámot igényel az ottani értékesítés).

Mi az FBA?

Az FBA (Fulfilled by Amazon) az Amazon szolgáltatása eladóknak, ami során átveszi az eladótól a tárolási, termékfeladási és ügyfélszolgálati feladatokat.

 • Ügyfélszolgálat: 5 nyelven kezeli a vevői kérdéseket, garancia és visszaáru ügyintézést
 • Tárolás: 26-36€ /m3 áron tárolja az árunkat készletminimum nélkül
 • Csomagfeladás: kompetitív áron, gyorsan és automatikusan postázza a rendeléseket, így a vevők gyakran másnapra megkapják a csomagjukat

Ha kizárólag az Amazonon tervezel értékesíteni és nincs terved más csatornákat is kihasználni, az FBA a legkézenfekvőbb megoldás.

FBA-vel nincs szükség raktárbérlésre (2 hónap kaució, fix költség, riasztó, rezsi, biztosítás, polcok, targonca, munkaeszközök, stb.), alkalmazottak fenntartására (ügyfélszolgálat, raktáros, szerelő, marketinges, stb.), saját webáruházra (felhúzás, rendszerek és folyamatok kiépítése, marketing, hosting, karbantartás, stb.) és magas szintű személyes időbefektetésre alacsony értékű munkakörökben.

Rákoncentrálhatunk így a termékfejlesztésre, marketingre és az eladások növelésére, kihasználva az Amazon hatalmas infrastruktúráját. Ha bármikor is sokallod az Amazon költségeit, jusson eszedbe az alternatívák költségei.

Nem lenne teljes a kép, ha nem említeném meg az Amazon árnyoldalát is. Az Amazonon értékesítés legnagyobb hátrányai:

 • Kontrol hiánya: mivel az Amazonon keresztül folyik az üzletünk jelentős része, nagyban függünk az Amazontól, aki gyakran nem tekinti elsődlegesnek az külső eladók érdekeit
 • Belépési korlátok: mivel relatíve könnyű elkezdeni értékesíteni az Amazonon (habár az értékesítés része az üzletnek az már csak a jéghegy csúcsa), ezért idővel egyre keményebb versennyel kell megküzdenünk.
 • Vevőpártolás: ingyenes postaköltség a visszaküldés során a vevőnek, visszaáru okát a vevő adja meg, egyéb garancia/visszaáru visszaélések.

Mi az FBM?

A FBM (Fulfilled by Merchant) fulfillment mód azt jelenti, hogy az Amazon piacterén értékesítünk, de mi felelünk a csomagfeladásért, tárolásért és ügyfélszolgálatért.

Ezt csak annak ajánlom, aki már rendelkezik saját infrastruktúrával és sok csatornán tervez értékesíteni, de még emellett is erősen el kell gondolkozni az FBA használatán az alábbi okok miatt:

 • Irreálisan magas postaköltségek Kelet-EU-ból -> Nyugat-EU-ba
 • Lassabb kiszállítási idő (3-7 nap) az FBA-hez képest (1 nap belföldön)
 • Szigorú teljesítmény követelménynek kell megfelelni, aminek elmulasztása az eladói jogok felfüggesztéséhez vezethet
 • Az Amazon elvárja, hogy a 7 minden napján elérhető legyél (hétvégén is), pl. ha péntek délután beérkezik egy garanciális eset, hétfőre már a vevő lehet, hogy automatikusan visszakapta a pénzét, ha nem foglalkoztunk az esettel
 • Ha magyar adószámmal regisztráltál, 27%-os áfát kell beszedned a vevőktől (szemben a 19-21%-os nyugati áfakulcsokkal)

Gyakorlatilag csak akkor érdemes FBM-ezni, ha le akarod fölözni az Amazon adta lehetőségeket, de nem tervezel rá építeni hosszú távon, pl. sikeresen értékesítesz már Kelet-Európában és csak egy új csatornát szeretnél elérni. Az is előnyös, ha magas értékű és/vagy kis méretű és súly termékeket árulsz.

A kurzusban ezzel nem foglalkozunk, de fontosnak tartottam, hogy tisztában legyünk ezzel is.

Mi az a MCF?

A MCF (Multi Channel Fullfillment) egy fullfillment opció, ami megengedi, hogy az Amazonos készletedből rendeléseket teljesíts más eladási csatornákról, pl. Ebay, Otto, saját webshop.

Ennek az előnye értelemszerűen, hogy ki tudod használni az Amazonon kívüli eladási potenciált miközben még mindig centralizált a tárolás és feladás.

A hátránya, hogy nem kapsz olyan kompetitív ajánlatot a kiszállításra és a csomagod egy Amazonos márkajelzésű csomagolásban érkezik a vevőhöz (kivéve, ha külön fizetsz márkajelzésmentes csomagolásért, ha egyáltalán elérhető ez az opció).

A kurzusban ezzel sem foglalkozunk, de fontosnak tartottam, hogy tisztában legyünk ezzel is.

Milyen költségei vannak az Amazon értékesítésnek?

Sokféle költségnem jelentkezik változó nagyságban egy ilyen vállalkozás felépítése és működtetése során. Az alábbi költségnemekre számíthatsz, ami magába foglalja az Amazon és nem-Amazon specifikus költségeket is:

 • Jutalék: 7-15% a bruttó eladási ár alapján számítva, eladásonként fizetve
 • Tárolás: 26-36 euró / m3
 • Postaköltség: terméksúlytól és mérettől függ, standard termékeknél 2-5.5 euró között mozog (nettó)
 • Visszaáru és garancia: bizonyos számban visszaküldenek terméket a vevők (2-7%), aminek általában mi fizetjük a vissza-posta költségét és amiknek bizonyos része eladhatatlan és selejtként végzi
 • Eladói fiók havidíj: havi 40 euró amit az Amazonnak fizetünk regisztráció után
 • Szoftver költségek: piackutató szoftver (Helium10 87$ havonta) és egyéb szoftverek igénytől függően
 • Német könyvelő cég (adószám regisztráció, áfafizetés): 70-110 euró havonta
 • Reklámozás és promóciós költségek: terméktől, termék PPC-től és launch stratégiától függ (pl. tartunk-e leárazott promóciókat). Átlagosan 50-200 euró / termék / piactér költésre számíts. Sima PPC kampányok esetén a célunk 5% ACOS alatt maradni.
 • Termékoldal (listing) létrehozása: egy profi listing létrehozása (címmel, leírással, fotókkal, stb.) kb. 100-200 euró között mozog
 • Cégadminisztráció, cégfenntartás, járulékok és adózás: cégformától függ
 • Fuvarozás költsége: attól függ honnan-hova küldik a szállítmányt, mekkora a súlya és mérete, erre külön árajánlatot kell kérni egy fuvarozócégtől; raklap esetén EU-ban 150-250 euró, Kínából 250-500 euróra számíthatunk, konténerek 700-2000 euró mérettől függően
 • EAN vonalkód: 10db ára 55 euró évente (gs1.org hivatalos ár alapján)

Amit érdemes észben tartani, hogy fenti költségek közül sok jelentkezne tradicionális vállalkozások felépítése során is (pl. saját webshop működtetésénél), gyakran nagyobb mértékben.

A legfőbb tételek amik előnyösebbé teszik az Amazont költség szempontjából a saját infrastruktúra, alkalmazott fenntartás és saját webshop létrehozás költségeinek hiánya, ami pénzben és időben is jelentős teher lenne.

Hogyan működik az egész értékesítési folyamat kezdettől a végéig?

Minden fejezetben megkapod a pontos lépéseket, de nagyvonalakban így működik az értékesítési folyamat ami durván 3 hónap alatt meg lehet valósítani, feltételezve, hogy van terméked:

 • Találunk egy vagy több terméket a jelenlegi kínálatodból ideális keresleti, verseny, profitabilitás és egyéb szempontok szerint: ennek során piackutatást végzünk, analizálunk és meghatározzuk mibe érdemes beleszállni és mibe nem, összevetjük a jelölteket és kiválasztunk legalább egy nyertest
 • Adószám kiváltás, termék és csomagolás felkészítése a beküldésre: ezek magától értetődő teendők
 • Felállítjuk az Amazon fiókunkat, előkészülünk a piacralépésre: kiváltottunk egy német adószámot a cégünknek, utána regisztráltunk az Amazonba, beállítjuk az eladói fiókot, feltöltjük a termékünket, beküldjük a termékeket
 • Belevágunk a launch folyamatba: beállítjuk a véleményszerzést és szerzünk kezdeti véleményeket és elkezdünk marketingelni amíg elég nem érünk egy stabil első oldalt pozíciót a termékünkre a releváns kulcsszavainkra
 • Megtanuljuk hogyan kell fenntartani, növelni és megvédeni az üzletünket: ennek során megnézzük hogyan kezeljük a negatív véleményeket, a csaló vagy rosszindulatú versenytársakat (un. hijacker-eket), hogyan kezeljük a visszárukat, hogyan adjuk a könyvelést és minden egyéb szükséges teendőt ami után önállóa tudod futtatni a céget

Természetesen kisebb, nehezen megfogalmazható feladatok mindig lesznek, de ezzel minden vállalkozó tisztában kell hogy legyen.

3. ÁFA ÉS ADÓZÁS: Hogyan működik az adózás, ÁFA és adószám kiváltás Németországban

keyboard_arrow_down

(Megjegyzés 2021 augusztus: Minden adózással és áfaval kapcsolatos információt tekints elavultnak! Konzultálj adószakértővel, hogy konkrét, friss és személyre szabott tanácsokat kapj! Ezt a leckét csupán egy leegyszerűsített általános áttekintésnek hagytam meg.)

Lecke linkek:

Lecke leírás (transzkript)

A mai lecke témája az lesz, hogy megvizsgáljuk hogyan működik az adózás, áfafizetés és adószám kiváltás Németországban. Specifikusan, megnézzük, hogy miért van szükséges németországi adószámra egyáltalán és hogyan kell ezt kiváltani, mi szükséges hozzá és milyen költségekkel jár.

Majd ezután megnézzük az áfafizezéssel és adózással kapcsolatos tudnivalókat.

Mindez azért fontos, mert egy rendkívül nemzetközi vállalkozásról beszélünk, és törvényszerűen kötelező tudni ennek adóügyi vonzatairól.

Habár a téma komplikáltnak tűnik, ezután a videó után nagy eséllyel könnyebbnek fogod látni.

Vágjunk is bele!

1. Miért van szükségünk német adószámra?

Jó hír: 2021-től már egy (magyar) adószámmal is lehetség lesz értékesíteni az egész Európai Unióban. Egy helyen kell befizetni az áfát ("one stop shop"), és a magyar állam lesz felelős a célpiacon befizetett áfát eljuttatni az adott országnak.

(Megjegyzés 2021 augusztus: A fent említett rendszert 2021 júliusa óta vezették be, de sajnos ez nem mentesít minket a német adószám kiváltása alól, mert ha termékeinket fizikailag is az országban akarjuk tárolni ugyanúgy szükséges az adószám.)

Azért van szükség német adószámra, mert egyrészről, hogy kihasználd az FBA nyújtotta 1 napos belföldi postázást, Németországban kell tárolnod az árudat, és ehhez a törvény szerint német adószámra van szükséged.

Másodsorban, és ez egy nagyon jó hír, a 27%-os magyar áfa helyett 19%-os áfát kell beszedned az eladásaidon, ami 8%-os árkülönbséget jelent és ezzel sokkal kompetitívebb vagy. Ahhoz, hogy ezt megtedd, német adószámra van szükséged.

És végül harmadszor, rendelkezned kell egy német adószámmal ha szeretnél Kínából importálni, mert amikor vámkezelik a kikötőben a termékedet, be kell fizetned a nettó ár és szállítás értékét alapul véve erre 19% áfát. Ez igaz minden egyes EU-n kívülről érkező áru EU-ba importálásakor. Ha nincs német adószám, nincs importálás Kínából.

(Megjegyzés: Természetesen, ha az áruid már Magyarországon vannak, mindez irreleváns számodra.)

A legtöbb embernek nem praktikus megtanulni németül és magának végeznie az adószám kiváltást és áfa bevallást, ezért a megoldás rábízni ezt a feladatot egy független könyvelő cégre.

Szerencsénkre rengeteg ilyen cég specializálódik az e-kereskedőkre, kifejezetten olyanokra, akik az Amazonon szeretnének értékesíteni.

Erre két céget ajánlok:

 • LOVAT
 • GLOBALVATCOMPLIANCE

A különbség a két cég között, hogy a LOVAT egy olcsóbb 60-70 eurós a havidíjjal dolgozik, de van egy egyszeri 300 eurós adószám regisztrációs díj, míg a vatcompliance-nál nincs egyszeri díj, de a havidíj 110 euró vagy 100, ha egy egész évet befizetsz egyszerre. Ezekről hagytam linket a mellékletben.

Milyen papírokra van szükség az adószám kiváltáshoz?

Az német adószám kiváltásához az alábbi adatok kellenek, angol nyelven:

 • Személyigazolvány vagy útlevél
 • Cégkivonat (Certificate of Incorporation)
 • Cégjegyzék kivonat (Trade Register Extract)
 • HÉA vagy hozzáadott-érték bizonyítvány (VAT Certificate)
 • Alapító okirat (Articles Of Associations) rövidített változata (első-utolsó oldalak)

Miért van szükség angolul ezekre az iratokra?

Ez egyrészről azért kell, mert németországi adóhivatalnak szüksége van egy olyan nyelven a céges iratokra, amit el tudnak olvasni, és szerencsére az angol egy olyan nyelv.

Másodsorban, ha szükség lesz rá, az angol papírokat majd a jövőben is felhasználhatod más európai országokban adószám kiváltásakor amivel így spórolsz.

Harmadsorban az Amazon regisztráció során kötelező támogatott nyelven beadni a céges iratokat ami természetesen magába az angolt. Tehát angol nyelvre fordítással sok legyet ütünk egy csapásra.

A magyar állam szerencsére részben megspórolja nekünk a költséges hiteles fordítások elkészítését, azáltal, hogy közvetlen kikérhetjük angolul cégkivonatot és cégjegyzék kivonatot egy jelképes összegért cserébe. Ezt a Báthory utcai Igazságügyi Minisztrériumban  céginformációs szolgálatnál teheted meg. Egyszerűen lépj velük kapcsolatba és kérd ki amit szeretnél.

A többi papírt (alapító okirat, VAT certificate) már saját elmondásuk szerint csak magyarul kérheted ki, ezért kérj ki innen amit tudsz, ha azonban valamit mégis le kell fordítani, hiteles fordítást az offi.hu-n azaz országos fordító irodában tudsz készíttetni.

Hogyan zajlik az adószám regisztráció menete?

 • Megszerzed a szükséges céges papírokat
 • Kapcsolatba lépsz az egyik ajánlott könyvelőirodával
 • Jelzed az igényeidet: szeretnél árulni az Amazonon és német adószám regisztrációra, adóigazolásra (tax certificate) és utána áfabevallásra van szükséged
 • Kitöltesz egy szerződést vagy regisztrációs lapot amit küldenek
 • Fizetsz
 • Elküldöd a bekért dokumentumokat angolul
 • Megvárod amíg megérkezik az adószámod

Egy adószámot kiváltani 2-8 hétbe tellik, ezért időben kezd el a procedúrát, nehogy emiatt késedelem vagy komplikáció adódjon a gyártás vagy szállításfázisban.

Csak tájékoztatásképp, amint megkaptad az adószámot, már képes vagy regisztrálni az Amazonra. Beregisztrálhatsz az Amazonra magyar adószámmal is és később hozzáadhatod a német adószámot alaptértelmezett adószámként. Ilyenkor azonban elkezd ketyegni a havi 40 eurós fiók fenntartási díj.

ÁFA és adózás

Mivel rendkívül nemzetközi az üzletünk, érdemes tisztában lenni, mit, kinek és hogyan fizetünk, amikor az áfáról és adózásról beszélünk.

Kötelező-e áfakörösnek lennem?

Igen, cégformától függetlenül áfakörösnek kell lenned. Ez igaz az egyéni vállalkozásokra és természetesen a Kft-kre is. Azért kell áfakörösnek lenned, mert fizetni és visszaigényelni fogszáfát amikor árut eladsz, ill. vásárolsz. Függetlenül attól, milyen nemzetiségű beszállítókkal dolgozol - legyen az magyar, lengyel vagy kínai -, áruvásárláskor befizetett áfát vissza akarod kapni.  Ha nem lennél áfakörös, ezt bebuknád.

Mennyi áfát kell fizetnünk és kinek?

A legtöbb áfát a német államnak fogod fizetni, aminek jelen pillanatban 19% a mértéke. Azért van ez így, mert az árud egy németországi Amazon Fulfillment Centerből (FC) fogod feladni a vevőnek. Ahhoz, hogy a terméked legálisan ott lehessen német földön, kötelező egy német adószámmal rendelkezned.

Áfát a vevők fizetned neked, de bizonyos tételekért te fizetsz áfát (pl. szállítás, jutalék, marketing, szolgáltatások, stb.) vagy alternatív módon nettó árat fizetsz, ha van közösségi adószámod (ajánlott).

Attól függően, hogy ennek a különbsége pozitív vagy negatív, visszaigényelsz vagy befizetsz áfát.

(Megjegyzés 2021 augusztus: Jelenleg már az online piacterek maguk fizetik be az eladók helyett az áfát az áfacsalások elkerülése érdekében. Mivel az áfa téma JELENTŐSEN változott a kurzusom kiadása óta, ezért elengedhetetlen egy adószakértővel konzultálni.)

Kell adóznom Németországban?

Nem fizetsz semmilyen adót az áfán kívül Németországban vagy az adott célpiacodon. Minden nyereséget vagy eredményt terhelő adót (nyereségadó, osztalékadó, szocho, stb.) csak ott fizetsz, ahol be van jegyezve a céged, ezesetben feltételezem, hogy Magyarországon.

Hogy működik a számlázás?

Vásárláskor a vevőknek automatikusan generál egy számlát az Amazon, aminek a beállítását majd a későbbiekben megmutatom neked amikor már az eladói fiókod aktív és a terméked már úton van az Amazon raktárába.

Ezen a számlán a te adataid lesznek és a vevőé és maga a termék lesz a számla tárgya a bruttó eladási áron. Másodsorban, az Amazon fog neked számlát adni az ő szolgáltatásaiért, mint a marketing díja (jutalék), tárolás, postázás, reklámozás.

Mire való a közösségi adószám?

A közösségi adószám egyszerűen feljogosít arra, hogy nettó árban kapj meg bizonyos termékeket és szolgáltatásokat az EU-ban, ha azt egy külföldi országban teszed. Közösségi adószámmal EU-n belüli (de a céged bejegyzési országától különböző) országokban található beszállítók áruit nettó árban kaphatod meg.

Pl. magyar közösségi adószámmal tehát magyarországon kívül gyakorlatilag minden üzleti szolgáltatást vagy áruvásárlást áfamentesen kapsz meg. Ezt egyszerűen ki tudod váltani a könyvelőddel és nem nem kötött semmihez a megszerzése. Ezt mindenképp váltsd ki mihamarabb.

4. BEVEZETÉS A PIACKUTATÁSBA: Hogyan válaszd ki a legjobb termékeket a termékválasztékodból a piacradobásra Amazonon

keyboard_arrow_down

Minden egyes termékről amit a piacra akarunk dobni, meg akarunk bizonyosodni - még a piacra lépés előtt -, hogy az elérhető információk alapján a lehető legjobb döntést hoztuk a pénz/idő pazarlás elkerülése végett.

A fő követelmények dióhéjban a következők:

 • Legyen a termékre egészséges kereslet
 • A termék piacán ne legyen akkora verseny, hogy ne lehesenn nyereségesen értékesíteni
 • Ne legyen egyéb bürokratikus, logisztikai vagy egyéb akadálya az adott termék értékesítésének (pl. gated kategória vagy nem FBA kompatibilis a termék)

A leckében a Helium10 nevű piackutató szoftver használjuk arra, hogy megtaláljuk a termékünk releváns kulcssszavait, ill. az ezek keresleti és kínálati viszonyait.

A kurzusban egy analitikus piackutatási folyamatot használunk, ami során folyamatosan szűkítjük a potenciális termékek körét amíg el nem jutunk egy végső megszűrt terméklistához amivel magas esélyünk van a piaci sikerre.

Ez azért fontos, mert számtalan termék van, ami első ránézésre vonzó lehet, de valójában több buktatóval is rendelkezik.

A célunk sok szempontból megvizsgálni egy terméket, hogy eljussunk egy sikerre esélyes  termékhez. Fontos észben tartani azonban, hogy végső soron a piac hoz döntést a termékünk sorsáról, és egy idő után túl kell lépni a tervezés fázison és elkezdeni a végrehajtást.

100%-os garanciát a terméked piaci sikerére előzőleg sosem kapsz, de ha követed a kurzusban lefektetett rendszert és szorgalmasan végrehajtod a lépéseket, jó esélyeid vannak a sikerre.

Mit veszünk át ebben a leckében?

A lecke 4 nagy lépésben kísér át a termékválasztási folyamaton.

 • Első lépés: Átnézzük azokat a kategóriákat és termékeket, amiket nem tudunk, nem ajánlott vagy az átlagnál nehezebb értékesíteni, mint új Amazon eladó.  Ez fontos abból a szempontból, hogy nem vesztegetünk el időt “veszett ügy” termékeken.
 • Második lépés: Ha mindezen átment a termékötletünk, a következő része a kirakónak megvizsgálni a termék profitabilitását. Erre a profitabilitást kalkulátort használjuk fel.
 • Harmadik lépés: Felhasználva a Helium10-et, megállapítjuk a termékünk kulcsszavait és megvizsgáljuk mennyi kereslettel rendelkezik az adott termék piaca az Amazonon 5 piacterén. Ha a termék nem ér el egy minimális keresleti értékhatárt, nem foglalkozunk többet vele és tovább megyünk a következő ötletre. Nagy a szórás a piacterek közötti piaci viszonyokban, ezért mindenegyiken érdemes külön piackutatást végezni.
 • Negyedik lépés: Ha a termék átment a keresleti szűrőn, a következő lépés a verseny erősség szempontjából megszűrni. Ennek az oka, hogy nincs értelme olyan termékbe belevágni, ahol a verseny olyan erős, hogy az esélyeink kezdő eladóként az első oldalra kikerülésre minimálisak, a PPC költségek magasak és a nyereségesen árulni nehéz.

Tipp: Minél nehezebb belépni egy termék vagy szolgáltatás piacára, annál kevesebb a verseny, ebből kifolyólag annál magasabb a profitabilitás. Ezt hívjuk a belépési korlátok törvényének.


5. TILTOTT, KORLÁTOZOTT VAGY NEM FBA-ZHATÓ TERMÉKEK: Kategóriák és termékek, amiket nem tudunk vagy nehezebb értékesíteni

keyboard_arrow_down

Tiltott termékek (restricted products): termékek amiket egyszerűen tilos árulni az Amazonon.

Minden kategórián belül vannak különböző tiltott termékek, amikről az esetek túlnyomó többségében meg se fordulna a fejünkben, hogy értékesítsünk (pl. használt alsónemű, légzsák, fegyverek). Ennek ellenére vannak benne legitim termékötletek is amiket lehetne értékesíteni (pl. Különböző orvosi készülékek, elektromos cigaretta és tartozékai, különböző elektronikai tárgyak), de nem szabad.

Kovetkező lépés: Fusd át a tiltott termékek listát, nehogy rajta legyen a terméked.

Korlázotott vagy “approval-required” kategóriák (gated categories): termékkategóriák amikben az értékesítéshez speciális követelményeknek kell megfelelnünk, mint pl.

 • Rendelkezni kell professzionális eladói fiókkal aminek vannak eladásai és kiváló teljesítmény statisztikái
 • Ki kell tölteni egy jelentkezési ívet
 • Rendelkezni kell termékeredet autentikusságát igazoló papírokkal
 • Rendelkezni kell számlákkal
 • Rendelkezni kell céges weboldallal

A specifikus követelmények nem mindig érhetőek el publikusan (ha igen, ezt linkeltem is alább), de hogy megtudd Amazon eladói fiókkal kell rendelkezned. Továbbá, a követelmények szigorúsága kategóriától függ.

2019 novemberével bezárólag ezek a kategóriák a következők:

 • Szépségápolás (Beauty: Fragrances, Body Lotions, Makeup, Deodorant, Nail Polish)
 • Ruházat (Apparel: Trendy Clothing, Trendy Sunglasses, Personalized Clothing (except memorabilia), Baby and Children’s Clothing)
 • Alkohol (Beer, Wine & Spirits: Spirits, Liqueurs, Wine, Beer, Cider, Champagne, and Gift Sets containing alcoholic drinks)
 • Egészség és testápolás (Health & Personal Care: Topical medications, Shampoo, Diapers, Cotton Swabs, Hairpieces, Contact Lenses, E-Cigarettes)
 • Élelmiszerek és italok (Food & Drink, Baby Food)
 • Játékok* (Toys & Children’s Products: Games, Stuffed Animals, Carnival Costumes, Model Kits, Children’s Crafts, Stamps & Coins (Collectibles))
 • Órák és ékszerek (Watches & Jewelry: Wristwatches, Luxury Watches, Pocket Watches, Watch Tools, Trendy Rings, Necklaces, Bracelets, Diamonds & Pearls, Earrings, Engagement Rings, Charms & Beads, Cuff Links, Gems, Brooches)
 • Olasz termékek (Made in Italy)

*A játékok értékesítéséhez november és január között szükséges csak engedély, az ezen kívül eső időszakban nem. De lévén, hogy a karácsonyi szezonban történik a játékvásárlások 95%-a, ez nem tesz boldogabbá minket.

Kovetkező lépés: Fusd át a gated kategória listát és állapítsd meg, hogy a te termékeid ezen kategóriák egyikébe tartozik-e vagy sem. Ha nem, akkor szerencsés van, és tovább léphetsz a következő lépésre. Ha a terméked valamelyik gated kategóriába tartozik, tudd meg a rá vonatkozó követelményeket és döntsd el, hogy tudod-e őket teljesíteni.

FBA-val nem értékesíthető termékek (FBA prohibited products): termékek amiket nem lehetséges tárolni, feladni és árulni a Fulfillment by Amazon opcióval, bármilyen ok miatt amit az Amazon meghatároz.

Az Amazon FBA-vel nem értékesíthető termékek listája  angolul (használd a Google fordítót vagy Google fordító bővítményt, hogy lefordítsd magyarra a szöveget).

Termékek, amik értékesíthetőek Amazonon, de nem FBA feladással, hanem FBM-el:

Certain products may be eligible for sale on the Amazon, but are not eligible for Fulfillment by Amazon. The following products cannot be sold through Fulfillment by Amazon:

 • Weapons, including but not limited to:
 • Firearms and all associated parts, kits and ammunition; realistic imitation firearms; air weapons, air guns, BB guns and airsoft guns (not including toy guns, provided they are not realistic imitation firearms);
 • Spear guns; mace; black powder and all explosives
 • Crossbows (all types, but not including toy crossbows which shoot plastic/foam darts)
 • Slingshots/catapults (not including toys such as catapults that come with an action figure toy)
 • Prohibited weapons and war weapons, as defined in the Weapons Regulation approved by Royal Decree 137/1993 of 29 January
 • Any ammunition, kits spares or accessories for any of the above
 • Fireworks or other pyrotechnics
 • Machetes, kukuris, knives, knife blades, razor blades, swords, daggers, axes and any other articles with a blade or which is sharply pointed and is made or adapted for use for causing injury to persons; with the exception of the following products, which can be sold without age verification:
 • Razor blades permanently enclosed in a cartridge or housing with less than 2mm of blade exposed
 • Non-lockable folding blades of less than 3 inches
 • Folding blades of less than 3 inches part of a multi-tool device
 • Knives included in ordinary cutlery sets with forks and spoons (blocks of knives, sets including only knives and carving sets including only carving knifes and carving forks will be considered as excluded products)
 • Electric carving knives
 • Alcoholic beverages and liquor confectionery, except for wines shipped within Spain. International shipping of alcoholic beverages with FBA is not allowed
 • Gift cards, gift certificates and other stored value instruments
 • Any products that cannot be lawfully shipped to or sold in Spain or any other country to which Amazon enables your products to be shipped.
 • Any product that is subject to export licenses, declaration, or authorization when shipped to any country to which Amazon enables your products to be shipped
 • Any product for which the seller either is not an "authorized reseller" (as designated by the product's manufacturer or distributor) or does not provide to customers the manufacturer's standard warranty
 • Any other types of products that in Amazon's discretion are not supported for sale through the Amazon Site pursuant to this Agreement, provided that an Excluded Product will cease to be an Excluded Product at such time as Amazon informs the Seller thereof
 • Loose gemstone products
 • Any product that is placed on the market in the EU without the consent of the relevant brand or trademark owner
 • Cigars, cigarettes, or other tobacco products, and products containing nicotine
 • Medicines and veterinary medicines, medicinal products, medicinal feed additives, and remedies of any type
 • Any drug, vitamin, device (including any device designed to test yourself, like pregnancy tests and fertility tests), or anything that requires the prescription of an optician or other health care provider, or that is only sold by pharmacies or through any other licensed health provider, or shipped by pharmacies or other licensed health care providers
 • Any device, drug (including plant base), vitamin, or other product which requires a medical prescription from an ophthalmologist or other health care provider; any product that can only be stored, sold, or shipped by a licensed health care provider
 • Human body parts, medical implants, or any product made of, or containing parts of, any regulated endangered plant or animal (e.g., elephant ivory, coral, sea turtle shells, most reptile skins)
 • Any product that contains other ingredients that are prohibited, restricted, or regulated under applicable law
 • Products containing prohibited images of children and any other violent, offensive, obscene, or sexual content that is unlawful in any of the countries to which Amazon enables your products to be sold
 • DVDs other than region 2, region 0, or region All; DVDs and Blu-ray discs other than region B or region-free Blu-ray discs

All product units that fall under at least one of the following points cannot be processed by Fulfillment by Amazon and are therefore similarly prohibited:

 • Any product that is greater than 150cm in length or weighs more than 30kg or has a girth of more than 3 meters: girth = (2 x height) + (2 x width) + length
 • Any product that may result in a shipment that Amazon reasonably designates as requiring LTL carrier handling
 • Is a liquid item in packaging containing greater than 1 liter or not having secure, sturdy closures that can withstand the stress of direct to customer fulfilment
 • Consists of pellets and granular items that are not packaged in leak-proof containers that can withstand the vigorous shake and drop test (drop from a height of 125 cm)
 • Has an expiry date or "Period after Opening" (PAO) symbol and is not a unit that is "Stickerless, commingled."

Lejárati dátummal rendelkező vagy romlandó termékek

Important: Products which expire or may deteriorate over time cannot be commingled and must have FBA labels. For more about FBA label requirements, please refer to the FBA Labeled Inventory help page. Items must be lot-controlled and the remaining shelf-life must be greater than 18 months from the time of receipt by Amazon. Products that are within 50 days of the expiration date will be removed for disposal by Amazon. Destroyed items will not be available for return to the seller.

 • Has a lot-control number and is a unit that requires labeling.
  Note: Items with lot-control numbers must be commingled and cannot have labels except the original manufacturer's barcode.
 • Is a live animal of any kind
 • Is a live plant of any kind
 • Is a food or beverage item
 • Is deemed subject to melting (chocolate, paraffin, etc.). Temperature-sensitive products must be able to withstand a minimum temperature of 10°C and a maximum temperature of 30°C for the duration of the product's shelf life without adversely affecting product quality. Carton markings must not include storage temperature requirements unless expressed explicitly as a range from 10°C to 30°C.
 • Is a prohibited drug including any product regulated by the Public Health Code
 • Is an ornament intended to be worn on the body, including bracelets, necklaces, anklets, watches, watch bands, pins, earrings, or rings that has a value in excess of € 500
 • Is subject to a product recall

Egyéb nem ajánlott kategóriák (rizikós, irreleváns, impraktikus, nehéz)

 • BMVD (Books, Music, Videos and DVDs). Ok: nem foglalkozunk immateriális, digitális vagy intellektuális javak értékesítésével.
 • Console & Video Games. Ok: nem foglalkozunk immateriális, digitális vagy intellektuális javak értékesítésével.
 • Computers. Ok: Nem vagy Michael Dell.
 • Large Appliances Ok: túlontúl nagy méret/súly, nagy tőkeigény, nagy márkák/verseny
 • Software & PC Games. Ok: nem foglalkozunk immateriális, digitális vagy intellektuális javak értékesítésével.

Megmaradt kategóriák:

 • Electronic accessories
 • Consumer Electronics
 • Home & Kitchen
 • Shoes & Accessories
 • Baby Products
 • Automotive
 • Sports & Outdoors
 • Tools & Home Improvement
 • Luggage
 • Lighting
 • Office Products
 • Musical Instruments
 • Lawn & Garden
 • Business, industry and science

letölthető Segédanyag: Piackutatási munkafüzet

keyboard_arrow_down

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1sk7Dw_70SpBnWRvmBaHnT2drLaaJkgWNaRNkyv_hoE4/edit?usp=sharing

Ebben a munkafüzetnek 3 funkciója van:

 • Segíteni kiszámolni egy profitábilis eladási árat
 • Segíteni a kereslet és kulcsszavak kutatásában
 • Segíteni a verseny erősségének elemzésében

6. ÁRKÉPZÉS: Hogyan számítsd ki egy nyereséges és versenyképes árat az Amazonra

keyboard_arrow_down

Videóban felhasznált linkek:

Ebben a leckében felhasználjuk a termék beszerzési árát és egy becslést végzünk, hogy megállapítsunk egy nyereséges, de kompetitív eladási árat (erről bővebben alább).

Min. 4x-es szorzó: Ha valaminek a beszerzési ára 1 euró, a bruttó eladási árának legalább 4 eurónak kell lennie vagy többnek.

Ezért alapkövetelmény a kurzusra való jelentkezéskor a sajátmárkás vagy sajátgyártású termék.

A fő előnye a sajátmárkás termékeknek a magas árrés. Emiatt választjuk a sajátmárkás termék létrehozás rögös útját. Ez egy ökölszabály persze, és szorosan kötődik a következő kritériumhoz.

Min. 25%-ös nyereséghányad: Minden bruttó 4 euró eladásból 1 euró nyereség kell, hogy legyen, hogy megérje egy termék. Minél magasabb, annál jobb. A bruttó eladási árba már beleszámítjuk egységre pontosan lebontható a termékspecifikus költségeket (kirakodás költsége/árufuvarozás, postaköltség, amazon jutalék, stb.) így ebből a nyereségből kell megfizetni a fix /egyéb/nem termékspecifikus költségeinket (pl. cégfenntartás) és az adókat.Megjegyzés: A videóban helytelenül a 3.88 eurós postaköltséget vettem alapul. A valódi ár 4.38 euró, ami a kalkulátor oldalon a balról a második opció, ill. a listában eggyel alatta van, amit néztünk (tehát a kisebb vagy egyenlő 2kg sor).

7. KERESLETELEMZÉS: Hogyan tudd meg a terméked piacának méretét és pontos kulcsszavait

keyboard_arrow_down

Ebben a videóban megmutatom hogyan találd meg az Amazonon milyen kulcsszavakkal keresnek a termékedre és mekkora havi keresési számmal rendelkeznek ezek a kulcssszavak.

8. VERSENYELEMZÉS: Hogyan végezz versenytárs felmérést, hogy elkerüld a túltelített termékkategóriákat

keyboard_arrow_down

Mit jeletenek a rövidítések?

 • FBM: “Fulfilled By Merchant” eladók maguk gondoskodnak a tárolás, feladás és ügyfészolgálatért. Nincs prime jelvényük, a szállítás rendszerint lassabb, mint a Prime-nál, és olykor nem is ingyenes (ami kb. ma már alapelvárás) és nincs Prime bizalom. Ha sok az ilyen egy terméknél, FBA eladóként egyből előnyre teszünk szert.
 • FBA: Ezek a hozzánk hasonló eladók, akik élvezik a Prime adta előnyöket (gyors és ingyenes kiszállítás, Prime bizalom).
 • AMZ: Ez az eladó maga az Amazon, aki vagy a saját termékét árulja (pl. AmazonBasics) vagy egy márka beszállít neki (pl. Bosch). Rendelkezik az összes Prime előnnyel, gyakran nagyon nyomott áron dolgozik és mindig az első oldalon van. Erős versenytárs. Ha sok ilyen ajánlat van, az nem jó és érdemesebb más terméket nézni, legalábbis kezdőként.

Versenytárs szűrés: Hogyan végezz versenytárs felmérést, hogy elkerüld a túltelített termékkategóriákat

E során megnézzük a verseny szintjét a Helium10 Xray bővítményével, hogy felmérjük a konkurencia szintjét.

Top 10 eladó 25-100 véleménnyel rendelkezik: ezt azt jelenti, hogy még bekerülhetünk az elsők közé és egészséges eladásokra tehetünk szert relatíve kevés megszerzett véleménnyel.

A 25-100 átlagvéleményszám a top 10 konkurens eladónknál azért ideális, mert jelzi, hogy van kereslet (nem fog magányosan csücsülni az árunkat a raktárban), de még nem annyira beágyazott a verseny, hogy ne tudj labdába rúgni.

Top 10 eladó > 4 csillag alatt vélemény pontszámmal rendelkezik: ez a termékek minőségére utal. Azt is jelenti, hogy a terméken tudunk javítani és lesz racionális oka a vevőnek tőlünk vásárolni, hiszen mi figyelünk a vevőink visszajelzéseire, nemdebár?

Fulfillment típus elosztás: Minél több a gyenge eladó (FBM < FBA < AMZ) annál jobb. Az FBM eladók mindig rosszabbak az FBA eladóknál ami rosszabb az Amazonnál, mind szállítási költség, idő és bizalom terén. Kivétel, amikor a termék nagy súlya vagy mérete miatt FBM-el értékesíthető csak.

Ismert vagy nagy márkák jelenléte: Minél több a nagy márka (pl. Stihl, Bosch), annál rosszabb nekünk, mert profibbak, nagyobb büdzsével reklámoznak, és többet képesek fizetni a PPC-ért / listingért (plusz márkahűség).

Alacsony < 6 Listing Quality Score (LQS): ez azt jelenti, hogy a konkurensek listing-je (fotók, cím, leírás, stb.) alacsony minőségűek és ezzel is versenyelőnyre tudunk szert tenni, hisz mi sokkal jobban fogjuk csinálni. ;)

MODUL 2 - MEGFELELÉS: Hogyan felelj meg az Amazon csomagolás és tárolási követelményeinek és készítsd elő az árudat az értékesítésre

9. EAN VONALKÓD BESZERZÉS: Mi egy EAN vonalkód, hogyan működik és honnan szerezd be

keyboard_arrow_down

Linkek:

EAN Vonalkódokról

Ebben a leckében átvesszük mi egy EAN vonalkód, hogyan működnek, miért kellenek és honnan tudod őket beszerezni.

Európában az EAN-13 (European Article Number) vonalkód használatos, míg Amerikában a UPC (Universal Product Code).Az FBA használata során kötelező minden terméket (SKU) felvértezni és megjelölni egy hozzá tartozó egyedi EAN vonalkóddal.Vonalkódra azért van szükség, hogy az Amazon követni tudja a termékünk mozgását a raktárában.

Ha belegondolunk, nincs is más módja annak, hogy több millió termék mozgását több száz helyszínen követni lehessen.Minden terméknek van bárkódja és minden termék variációjához is külön bárkódot kell hozzárendelnünk, pl. X, M, L, XL póló (4 vonalkód) vagy piros-kék-zöld-fekete póló (4 vonalkód) és ha minden színben 4 mérete van, akkor 4x4 (16) vonalkódra lesz szükségünk.

Hogyan szerezz be EAN vonalkódot

Ugyanúgy, mint bármilyen más terméket vagy szolgáltatást: megveszed valakitől.

Ezt az oldalt ajánlom erre. Igazán nem nagy költség, hisz 10db EAN vonalkód mindössze évi 55 euróba kerül + áfa (azaz 5.5EUR + ÁFA/ vonalkód / év).

Ha csak egy vonalkódot szeretnél vásárolni, ajánlom a ezt a weboldalt. Ez egy barcode viszonteladó, ahonnan vettünk 100 bárkódot, amik azóta is működnek. Bizonyos források szerint ezek nem megbízhatóak, és “nem érvényesek”, de nekünk gond nélkül működnek évek óta. Előnyük, hogy olcsóbb és nincs és éves díj. A rizikó viszont mindig fennállhat a pletykák alapján, hogy ezek egyszer elvesztik érvényességüket.

Ha a 100%-os legálisan működő vonalkódokat akarsz, vásárolj az gs1.org weboldalról közvetlenül (arról amit belinkeltem, ami az egyik legolcsóbb európai viszonylatban)

Hol fogjuk felhasználni a vonalkódokat?

 • Amikor létrehozunk egy Amazon terméklisting-et és meg kell adni egy azonosítót (manufacturer barcode)
 • A termékcsomagoláson felragasztva még a gyárban, jól látható helyen, nem a szegésre helyezve, hogy leolvasható legyen majd az Amazon FC-ben

10. TERMÉKCSOMAGOLÁS ELŐKÉSZÍTÉS: Hogy ne érjen büntetés vagy letiltás vagy extra logisztika során bekövetkező veszteség

keyboard_arrow_down

Ebben a leckében átvesszük hogyan legyen a termékünk csomagolása Amazon szabályoknak megfelelő és egyben biztonságos, hogy elkerüljük az esetleges büntetéseket és károkat.Termékcsomagolás

Az Amazon egy hatalmas logisztikai hálózatot működtet, amit csak szigorú szabályokkal lehetséges fenntartani. Mivel minden terméknek más és más a csomagolása (doboz, műanyag zacskó, műanyag doboz, üveg, stb.), a te terméked jellemőire alkalmazd ennek a leckének az elveit.Én azt feltételezem, hogy kartondoboz csomagolása van a termékednek az szemléltetés kedvéért.

Milyen szempontok szerint készítsük a csomagolást?

 • Csomagolás erőssége: ha doboza van a termékünknek, legalább 5 rétegű legyen a karton és kérdezzük meg mennyire tudja erősre csinálni a gyártónk. Képesnek kell lenni kb. 1m-es esést deformáció nélkül kibírnia a doboznak.
 • Csomagoláson belül: a terméknek nem szabad mozognia vagy lötyögnie, ezért mindig legyen hungarocellel vagy egyéb módon kitöltve a csomagolás.
 • Vonalkód: a termékcsomagoláson mindig legyen rajta, fehér hátteren fekete színnel az EAN vonalkód, a doboz tetején vagy más jól látható helyen, ne a szegésen. Kivétel nélkül csak és kizárólag a termékcsomagolásán legyen bárkód, minden egyes egységen. Semmilyen más tömeges/szállítási dobozon ne legyen bárkód, arra csak szállítási címke (shipping label) kerül.
 • Jelzések és címkék: ez attól függ, milyenek a címkézés követelmények a termékünkre, pl. CE jelzés, ujrahasznosítási jelzés, elektromos hulladék jelzés, stb.
 • Általános információk: nettó súly, bruttó súly, méret, termékazonosító, “Made in China”

Dobozok vs raklapok beküldése

Doboz: A dobozokat beküldeni sokkal egyszerűbb, mint egy raklapot.  Ezutóbbinál vannak komolyabb elvárások a raklappal, járművel, címkézéssel és dokumentációval kapcsolatban. Előbb nézzük meg a nem raklapos beküldési tudnivalókat:

 • Használhatsz általános futárcégeket, mint a DHL, DPD, GSL vagy az Amazon ajánlott futárcégeit (általában csak az adott piacon belföldön, ezért ezutóbbi kiesik Mo-n). Lásd majd az árubeküldés c. leckében.
 • EAN bárkód: Dobozok esetében annyit érdemes tudni, hogy csak a termékcsomagoláson legyen EAN bárkód. A doboz tetején vagy más jól látható helyen és ne a szegélyre legyen helyezve.
 • Case packed: sok esetben előfordulhat (főleg a kis méretű/súlyú termékeknél), hogy sok egységet belerakunk egy dobozba. Ezt a dobozt hívjuk "case"-nek, és "case packed"-nek amikor egy SKU-ból több egységet teszünk egy dobozba. Erre a dobozra kerül majd a A4-es szállítási címke (shipping label) amit majd a shipment order létrehozásakor tölthetsz le az Amazontól.

Raklap: sokkal valószínűbb, hogy raklaposan fogsz beküldeni terméket, ezért figyelmesen olvasd el a raklap beküldési feltételeket és küldd el a gyártódnak és a fuvarozó cégednek is a linket. A gyártó ezek szerint készítse el a raklapot és küldjenek fotót ellenőrzése róla amint kész vagy ellenőriztesd le egy pre-shipment minőségellenőrzéssel.

Ha a fuvarozó cég már korábban szállított be az Amazonba, akkor tudni fogják a dolgukat. Ha igen, jó eséllyel nem kell külön felvilágosítani a teendőkről őket, de azért linkeljük be nekik a raklap előkészítési feltételeket lentebb. Ezzel a módszerrel egyszerűen megbizonyosodhatunk, hogy alkalmasak-e az Amazonba beszállítani az árunkat. A legtöbb nagy cég alkalmas, a kisebb maszek cégekkel lehetnek inkább problémáink.Használd a google fordító Chrome bővítményt, ha magyarul is szeretnéd elolvasni a feltételeket a fenti linken.

A te fő feladatod leellenőrizni, hogy a gyártó mindent helyesen készített-e elő, többek között:

 • A raklap mérete legyen 800x1200mm
 • A gyártó egy ISPM-15 hőkezelést kapott raklapot használjon
 • Egy “case packed” doboz (több egység van egy szállító kartonban) max. 23kg lehet, kivéve ha egy darab termék van benne, amikor is 30kg lehet a súlya
 • Minden 15kg feletti dobozt meg kell jelölni egy “heavy package” címkével felül és egy oldalt
 • Minden szállító kartonon legyen egy A4-es küldemény címke amit korábban megkaptunk a küldemény beküldési folyamat végén
 • Minden palett tartalma legyen körbevonva átlátszó műanyag csomagolással (stretch wrap) és legyen egy címke rajta, ami azt írja “Do not break stretch wrap”
 • “Single stack” raklapot használjunk, ha lehet, aminek a magassága a raklappal együtt 1.8m lehet
 • A raklap és tartalmának súlya max. 500kg lehet

A többi követelmény (jármű, időpont kérés, fuvarlevél) a fuvarozó cég felelőssége és már fuvarozócég választáskor megbizonyosodtunk, hogy tisztában vannak az Amazon proceduráival.

Ha mindezek megvannak, nem lesz probléma a beszállítás során.

Segédletek:

Különböző típusú termékek csomagolási szabályai (videó):

Ha mindent helyesen végeztünk el a beszállítóval (biztonságos, szabályoknak megfelelő, vonalkóddal ellátott csomagolás) , semmilyen extra csomagolással kapcsolatos teendőnk nincs a továbbiakban

Az árunkat közvetlenül gyártótól az Amazon FC-be (Fulfilment Center) küldjük. Ehhez a címet majd a szállítási megrendelés (Shipment Order) résznél tudjuk megszerezni.

Minden esetben bizonyosodjunk meg arról, hogy minden kellően elő van készítve (csomagolás vonalkódok, dobozok és/vagy raklap felpapírozása).

MODUL 3 - ELŐKÉSZÜLETEK: Hogyan regisztrálj, állítsd be helyesen az fiókbeállításokat és küldd be az árudat

11. AMAZON REGISZTRÁCIÓ: Hogyan regisztrálj a helyes módon az Amazonra és hozd létre az eladói fiókod

keyboard_arrow_down

Az Amazonon való regisztráció igen egyszerű és gyors lehet, ha pontosan tisztában vagyunk az Amazon követelményeivel.

Szedjük össze a hivatalos dokumentumainkat és céges adatainkat angol nyelven, és a németorszégi Amazon piactéren készítsünk egy “professional seller account”-ot, azaz egy profi eladói fiókot. Regisztrálni a németországi adószám megszerzése után érdemes, hogy ne ketyegjen a 40 eurós Amazon eladói havidíj.

Ha külön hiteles fordításra van szükség, az országos fordító irodát ajánlom.

A dokumentumokat lézeres szkennerrel kell bemásolni az Amazonnak és ügyelni kell, hogy ne vágódjon le semelyik rész sem.

Szükséges adatok és papírok:

 • Név, email cím
 • Cég székhelyének országa, cég típusa (magán, tőzsdén bejegyzett, közcég, jótékonysági szervezet, magánszemély)
 • Cég címe, üzleti telefonszáma
 • Kapcsolattartó személy neve
 • Kapcsolattartó személy születési helye, tartózkodási helye, személyi igazolvány / útlevél szám, mobil telefonszám szám (identitás ellenőrzéshez)
 • Céges bankkártya adatok (elvileg hitelkártya kell, de sima bankkártya / debit card is jó)
 • Egyéb információ: az amazon a regisztráció  befejezése előtt és után is bekérhet bizonyos adatokat és papírokat beleértve az alábbiakat: alapító okirat, közüzemi számla, jogosítvány, személyi ig. / útlevél másolata, banki kivonat

A benyújtott dokumentumoknak az Amazon egyik elfogadott nyelvén kell lenniük (angol, német, olasz, spanyol, francia, mandarin). A mi esetünkben az angolt ajánlom.

Jó esetben, az ellenőrzés relatíve gyorsan történik (1-3 nap). Mindeközben már elkezdhetjük feltölteni a termékeinket és beállítani az alapvető beállításokat is akár.

A regisztrációs folyamat képekkel illusztrálva

1. Amazon regisztráció első lépése (Google-zd ki a "Register Amazon Germany" vagy amelyik országban akarsz árulni), majd klikk a "kezdj eladni" gombra.

Amazon FBA ingyenes videókurzus2.  Klikkeljünk az új felhasználó kreálása gombra.Amazon FBA ingyenes videókurzus


3. Adjuk meg a nevünket, az ügyfélszolgálati email címünket és jelszót, majd klikk a tovább gombra.

Amazon FBA ingyenes videókurzus


4. Itt adjuk meg a cégszékhely országát, azt hogy magáncég vagyunk és a cégünk hivatalos nevét.Amazon FBA ingyenes videókurzus


5. Adjuk meg a cégünk címét, üzleti telefonszámot (ugyanazt, amivel regisztráltunk), adószámot / ÁFA számot, elsődleges kapcsolattartó nevét.

Amazon FBA ingyenes videókurzus6. Adjuk meg a kapcsolattartó személy születési és tartózkodási helyét, személyi igazolvány / útlevél szám, mobilszámát.Amazon FBA ingyenes videókurzus7. A következő lépés a céges bankkártya adataink megadása lesz, amihez sajnos nincs kép, lévén az előző lépés telefonos verifikációt igényel a továbblépéshez.

8. Az Amazon bekérhet további adatokat, hogy leellenőrizzen minket a következő dokumentumok közül: alapító okirat, közüzemi számla, jogosítvány, személyi ig. / útlevél másolata, banki kivonat.

Amennyiben valamelyik ezek közül nincs meg angolul, az útmutató elején lévő fordítóiroda linkre kattintva tudsz hiteles fordítást készíttetni. Ha van rá lehetőség, próbáld meg eleve angolul kikérni ezeket pénzspórolás végett (pl. banki kivonat, közüzemi számla).

Az egész folyamat ellenőrzéssel együtt általában max. 1-3 napot vesz igénybe, ha minden jól megy. Ezután elkezdhetünk értékesíteni.

15000 eurós forgalom elérése után lesz egy "útóellenőrzés" amihez a már említett dokumentumok valamelyikét fogják kérni. Ha sikeresen átmegyünk rajta, azután lesz a felhasználó valóban teljes értékű.

12. AMAZON SELLER CENTRAL BEÁLLÍTÁSA: Hogyan ismerd meg, állítsd be helyesen az eladói fiókodat és az automikus számlagenerálást

keyboard_arrow_down

Ebben a leckében áttekintjük hogyan kell beállítani magas fontossággal bíró opciókat a fiókunkban. 

Miután sikeresen regisztráltuk az Amazon eladói fiókunkat, még nem ér véget a munkánk. Be kell állítanunk jó néhány dolgot a szituációktól függően. Gyakran elfelejtjük vagy hanyagoljuk ezeket, az üzleti teljesítményünk kárára. 

Mindent "Account Info"-tól a "Fulfilled by Amazon"-ig terjedő részeket mind a jobb-felső sarokban található lenyíló ablakban találhatod meg, ha ráviszed az egeret a Settings gombra (lásd: következő a képen).

Account Info
Amazon FBA ingyenes videókurzus • Bank account information: itt megadhatjuk vagy megváltoztathatjuk a bankszámlánkat ahova szeretnénk kapni majd a bevételeinket.
 • Charge method for advertising: itt állíthatjuk be, hogy az eladó fiókunk bevételeiből (ajánlott) vagy a bankkártyánkról vonja le a reklámköltségeket az Amazon.
 • Charge method: itt állítsuk a fiókunk alapértelmezett bankkártyáját, ahonnan vonni fogja az összes díját az Amazon, amennyiben a bevételeinkből azt nem tudja levonni.
 • Identity information: itt a vállalkozásod és a fő kapcsolattartó személy információit változtathatod meg.
 • Business address:  itt a vállalkozásunk jelenlegi üzleti címét adhatjuk meg.
 • Display name: itt piacterenként megadhatunk egyező vagy különböző boltnevet és elérhetőségi adatokat (email cím, üzleti cím, telefonszám).
 • Return Address: itt adjuk meg a kivetetési címünket, ahova az eladhatatlannak vélt árukat szeretnénk megkapni ("Return Address Settings"; a "General Settings" nem érvényes FBA eladók számára)
 • Buy Delivery Preferences: itt állítsuk be, hogy kérünk átvételkor aláírást a vevőtől vagy nem (ajánlott kérni)
 • VAT information: itt adjuk meg és ellenőriztessük le az adószámunkat. Szükséges az automatikus számlázáshoz (bővebb információ lentebb)

Automatikus számlázás beállítása

Ahhoz, hogy a vásárlás után keletkezzen egy letölthető számla a vevőnek, be kell állítanunk a számlagenerálási funkciót az eladói fiókunkban.

Ha kíváncsi vagy rá, így fog kinézni egy számla.

Ehhez szükséged lesz egy német adószámra és semmi másra. Ennek folyamata az alábbi szerint zajlik:Amazon FBA ingyenes videókurzus • Vat Information -> Adj hozzá a fiókodhoz egy adószámot a "Add Vat/GST Registration Number" numbers opció alatt. -> Válaszd ki a helyes országot, add meg az adószámot és válaszd ki az üzleti címet
 • Ha ez kész, kattints a Vat Information -> "Activate the VAT Calculation Service" gombra (az oldal közepén)

Amazon FBA ingyenes videókurzus • A következő oldalon add meg az alapértelmezett szállítási címet
 • Válaszd ki, hogy "Always Taxable at Standard Rate A_GEN_STANDARD", hacsak a terméked nem az általános áfakulcs hatálya alá tartozik
 • Shipping taxability és Gift wrap taxability opcióknál válaszd ki "Standard" opciót mindkét esetben
 • Aktiválási dátumnál válaszd ki, hogy "as soon as possible" és amint elfogadták a kérvényt, aktívvá válik az automatikus számlagenerálás a vevő számára

Notification Preferences

 • Itt adjuk meg, hogy kérünk-e értesítéseket emailben és/vagy telefonban
 • Megadhatunk 1 vagy több email címet és telefonszámot ahova értesítéseket szeretnék kapni
 • Tipp: Ajánlott kikapcsolni az értesítések nagy részét a mentális béke megőrzése érdekében

Login Settings

 • A belépéshez szükséges név, email cím, jelszó és telefon beállításokat módosíthatjuk itt
 • Itt nincs teendőnk, ha nem akarunk változtatni a már megadott információkon

Return Settings

 • A visszáruval kapcsolatos preferenciáinkat állíthatjuk itt be, de ez főleg FBM eladókra vonatkozik
 • Return address settings: Adjuk meg a visszaáruk kivetetési címét amennyiben
 • FBA eladóként itt nincs teendőnk

Gift Options

 • Itt beállíthatjuk, hogy ajánlunk-e ajándékcsomagolást és ajándék üzenetet a vevőknek
 • Hasznos karácsonykor, születésnapok alkalmával és egyéb ajándékozós ünneppekkor
 • FBA eladóknak díjmentes, ezért engedélyezzük ezt a 2 opciót

Shipping Settings

 • A postázási beállításokat lehet itt módosítani FBA vagy Seller-Fulfilled Prime eladóként
 • FBA eladóként itt nincs teendőnk hisz belföldön automatikus 1 napos, külföldön 3-5 napos postát kap a vevő és ezt mi nem tudjuk módosítani

Tax Settings

 • Ez egy és ugyanaz, mint amit az VAT Information rész (lásd feljebb)

User Permissions

 • Itt megadhatjuk kinek milyen hozzáférése legyen az amazon eladói fiókhoz
 • Hacsak nem akarunk alkalmazottnak vagy szabadúszó szolgáltatónak hozzáférést adni, itt nincs teendők

Your info and policies

 • About Seller:  érdemes egy rövid és informatív leírást megadni a cégünkről, de egyébként nincs jelentősége
 • Seller logo: töltsünk fel egy logót a céges vagy termék márkánkról
 • Minden egyéb résznél nincs további teendőnk FBA eladóként

Fulfilled by Amazon
Amazon FBA ingyenes videókurzus • Allow inventory to be stored in other countries: itt csak azt az országot adjuk meg ahol van adószámunk (pl. Németország).
 • Furbish Unsellable Customer Returns: engedélyezzük ezt a beállítást, hogy egy visszaküldött nem eladható/unfulfillable állapotban lévő terméket megpróbáljanak helyrehozni (pl. kicserélni a csomagolást, megtisztítani vagy helyre tenni a csomag tartalmát).
 • Subscribe & Save: fogyóeszközöknél (pl. étrendkiegészítők, tintapatronok, stb.) állítsuk ezt be az automata ujravásárlások bátorítása érdekében. 
 • Allow Amazon to buy my products to sell globally: nem jellemző, hogy ez megtörténik, de nem veszítünk vele, ha beállítjuk, hogy az Amazon felvásárolhasson készletet tőlünk és értékesítse saját maga. 
 • Mind egyebet alapesetben a fotón látható módon állíts be (vagy a preferenciáid szerint)

Inventory Planning (készlettervezés)

Az Amazon a terméked múltbéli eladásai alapján előrejelzést készít a készlet forgási sebességéről. Ez segít abban, hogy megtudd becsülni meddig lesz készleten a terméked és mikorra ajánlott beküldeni új készletet.

Ezt az Inventory -> Inventory Settings -> Restock Inventory részen találod meg.Amazon FBA ingyenes videókurzusDeals (promóciók)

Amazon FBA ingyenes videókurzusAz Amazonon lehetőség van a reklámozáson felül egyszeri promóciókat tartani. Ennek 2 fajtája van: "lightning deals" és "7-day deals".

Ennek során kikerülsz az akciós termékek oldalra, ahol megnövekedett eladásokat kaphatsz. Az Amazon szerinted az akciós ajánlatok oldala a leglátogatottabb oldalaik közé tartozik.

Beállíthatod az akció mértékét, az árumennyiséget amire vonatkozik az akció (nehogy az egész készletedet felvásárolják akciósan).

Minden promóciót már hetekre előre le kell "foglalni" hogy betervezhesse az Amazon, de az lemondható, ha időben meggondoljuk magunkat. Ha már holnapra promózni szeretnél, akkor már túl késő.

Egy promóció létrehozásakor fizetned kell egy 20-80 eurós díjat, attól függően milyen promóciót választasz. Természetesen az Amazon nem vállal garanciát az eladásokra.

Ha promóciózni akarsz, részletesebb információt erről a 11-es leckében találsz.

Megjegyzés: Személy szerint én nem szoktam ilyen promóciókat csinálni. Helyette leviszem az árát a termékemnek és mellette esetleg meg PPC-zem a terméket. De hasznos lehet az egyszeri promóciózás alábbi esetekben:

 • Kiárusítás: Meg akarsz szabadulni kifutó árutól gyorsan.
 • Eladáslöket új terméknek: Növelni akarod az eladási/forgás sebességet, hogy javuljon a kulcssszavaid helyezése a keresőben. Ezt PPC-zéssel összekötve érdemes csinálni.
 • Véleményszerzés új terméknek: Növelni akarod a véleményeid számát. Minél több az eladás, annál több a vélemény. Ergo... :)
 • Túl drága a PPC: bizonyos esetekben olcsóbban kijöhetsz, ha PPC helyett egyszeri promóciót hajtasz végre. De ez nem helyettesíti egy konzisztens PPC kampány szerepét, és egyébként sem érdemes túl magas CPC-jű termékek piacára lépni.

Amazon Fulfilment ReportsAmazon FBA ingyenes videókurzusAz Amazon Fullfillment Reports oldalon találhatunk meg minden részletes információt az Amazon készletünkről melyek közül a legfontosabbak:

 • Amazon Fulfilled Inventory (Amazon Fulfilled Raktárkészlet)
 • Megmutatja hány egység eladható és nem-eladható állapotban lévő terméked (SKU) van jelenleg az Amazon FC-ben
 • Megtekinthető egyszerűbben az Inventory -> Manage FBA Inventory oldalon
 • Received Inventory (Bevételezett készlet)
 • Megmutatja adott időszakra lebontva az összes bevételezz raktárkészletet
 • Megtekinthető egyszerűbben az Inventor -> Manage FBA Shipments -> View shipment (az adott szállítmányon)
 • Inventory Age (raktárkészlet kora)
 • Megmutatja mennyi ideje van a készleted az Amazon FC-ben. Az azért fontos, mert 12 hónap (régen 6) hónap után, ha nem kel el a termék, egy hatalmas raktározási költség penalizációt kaphatsz (~10-szererése növekszik a raktározási havidíj) az érintett termékek körében.
 • Daily/Monthly Inventory History (Napi/havi készlet történet)
 • Megmutatja a készlet aktuális tárolási helyszínét (azaz melyik FC-ben található épp a készlet) és napi havi szintű változását
 • Monthly Storage Fee (Havi raktározási költség)
 • Magától értetődő.
 • Megtekinthető egyszerűbben az Inventory -> Manage FBA Shipments oldalon alul a bal also sarokban.
 • Amazon Customer Returns (visszáruk)
 • Megmutatja melyik terméket küldtek vissza vevők visszáruként és milyen okkal, hol tárolják éppen, és hogy eladható-e vagy sem.
 • A nem eladható készlet megtekinthető egyszerűbben a Inventory ->Manage FBA inventory -> Remove Unfulfillable Inventory oldalon. Ugyanitt, meg lehet rendelni a termék kivetetését is (removal).

13. ÁRUBEKÜLDÉS MENETE: Hogyan küldd be az árudat az Amazonba és hozz létre egy Shipment Order-t

keyboard_arrow_down

Ez a lecke megmutatja neked pontosan hogyan kell beküldeni a termékedet az Amazon FC-be, amihez létre kell hoznunk egy ún. shipment order-t. Ez szükséges ahhoz, hogy megkapd a pontos címét az FC-nek, amit majd megadsz a fuvarozócégnek.

Követelmények:

 • Létrehoztál egy terméklistinget minden beküldendő termékednek (ami lehet hiányos is)
 • Mindegyik termék rendelkezik egy EAN kóddal

A folyamatot videóban is szemléltetem, és az alábbi lépésekből áll:

 • Termékazonosító kiválasztása: Válaszd ki az “manufacturer barcode” opciót
 • Termékbiztonság: Válaszd ki a “nem”  opciót mindkét termékbiztonsági kérdésnél, de értelemszerűen válaszd az “igen” opciót, ha ez nem így van
 • Mennyiség kiválasztása: válaszd ki a “case packed” opciót és add meg az egység/doboz és össz. doboz mennyiséget
 • Termékek előkészítése: válaszd ki a “seller” és “no prep needed” opciókat
 • Felcímkézés: válaszd ki a “not required” opciót
 • Küldemény áttekintése: ellenőrizd le az információk helyességét és válaszd ki az “approve” opciót
 • Küldemény megtekintése: válaszd ki a “work on shipment” opciót
 • Küldemény előkészítése: válaszd ki “delivery service” és “carrier” opciót közül ami releváns számodra, majd add meg a “units per carton/box”, “carton/box quantity”, “box weigh”t és “box size” adatokat, végül válaszd ki az A4-es opciót és “print box labels” opciót
 • Válaszd ki a “complete shipment” opciót
 • Add meg a tracking információt amint megkapod

A pontos címet az rendszer sorsolja ki neked és nem lehet befolyásolni. Csak az országot tudjuk megjelölni ahova szeretnék küldeni az árunkat, azon belül az algoritmuson múlik a pontos helyszíne a FC-nek.Segédlet:

MODUL 4 - LAUNCH: Hogyan dobd piacra a termékeidet és indítsd be az Amazon értékesítési gépezetet

14. PROFI TERMÉKLISTING LÉTREHOZÁSA: Hogyan hozz létre konverzió-optimizált termékoldalakat az Amazonon

keyboard_arrow_down

Lecke linkek:

A termékoldal célja a valóságnak megfelelően bemutatni minden releváns termékinformációt, hogy a vevői a saját igényei és szükségletei alapján vásárlási döntést tudjon hozni.

Egy termékoldal legfontosabb részei közé tartoznak az alábbiak:

 • Cím (title): Egy rövid, tömör és egyedi termékcím
 • Rövid leírás ("bullets"): 5 pontba szedett rövid leírás, ami kiemeli a legfontosabb tudnivalókat a termékről
 • Hosszú leírás (description): Egy pontos hosszú leírás ami részletesebben írja le a terméket
 • Termékfotók: Magas minőségű fotók amik bemutatják a terméket fehér háttérel, használat közben és több szögből is
 • Termékjellemzők (product attributes): Egyéb kiegészítő technikai információk

Megjegyzés: Az alábbi útmutató részletesen belemegy egy Amazon termékoldal magasan optimizált létrehozásának hogyanjába. Ha végigmész ezen a leckén, egyszerűen felbérelhetsz egy szövegírót és termékfotóst, és az alábbiak alapján meg tudod rendelni és fel tudod ismerni a helyes munkát. Értelemszerűen ez több pénzbe kerül, és kevesebb időbe. Ha vállalkozó kedvű vagy és nem akarod másra bízni, magadtól is megírhatod az írott részeket (amelyik nyelven elég kompetensnek érzed magad), és egyszerűen lefordíthatod őket a maradék nyelvekre.

Cím

Kategóriánként eltérhetnek az ajánlott címformátumok, de általánosságban ilyen formátumot követ:

Márka + Terméknév + Legfőbb releváns termékjellemzők (hosszúság, szín, darabszám, típus, mennyiség, mire/kinek jó, stb.) + 1-3 további kulcsszó

Példák (angolul):

Taktikai elemlámpa: LED Torch, Binwo Super Bright 2000 Lumen Zoomable CREE LED Flashlight, XML2 T6 Adjustable Focus Tactical Flashlight with 5 Modes, Waterproof Handheld Mini Torch for Hiking, Cycling, Camping and other Outdoor Sports ( 2 PACK )Formátum: Kulcsszó (LED torch), márkanév, jellemző (fényesség), jellemző (közelíthető), kulcsszó (LED flashlight), jellemző (állítható fókusz), kulccszó (tactical flashlight), jellemző (5 mód), jellemző (vízálló), kulcsszó (handheld mini torch), felhasználás

Légtisztító: Levoit LV-H132 Air Purifier for Allergies,3-in-1 True HEPA & Active Carbon Filters,3 Speeds Portable Purifiers, Smart Filter Change Reminder, Ideal for Home Bedroom, Pollen, Pet Dander, Smokers [Energy Class A+]Formátum: Márkanév, modell szám, kulccszó (air purifier), jellemző (3 az 1-ben), jellemző/kulcsszó (3 sebesség/portable purifiers), jellemző (okos emlékeztető), felhasználás, jellemző (A++ energiahatékonyság)

Junglestix (pillecukor rúd): Jungle Stix Marshmallow S'Mores Roasting Sticks 36 Inch 5mm Thick Extra Long Heavy Duty Wooden Skewers, 110 Pieces. Perfect for Hot Dog Kebab Sausage, Environmentally Safe 100% BiodegradableFormátum: Márkanév, kulcsszó (marshmallow s'mores roasting sticks), jellemző (hosszúság), jellemző (vastagság), kulcsszó (heavy duty wooden skewers), jellemző (darabszám), felhasználás, jellemző (lebombló)

Hogyan szerezz inspirációt a te terméked címéhez

Vizsgáld meg a legjobb 5 közvetlen versenytársadat és írd le milyen mintát követ a cím. Vizsgáld meg egy kulccszó és kereslet elemzővel (Junglescout, Helium10 stb.) a legkeresettebb kulcsszavakat.

Szintetizáld ezeknek az eredményét és így megvan a címed stílusa.

Egyéb technikai tudnivalók a címmel kapcsolatban

Hosszúság:

 • Ajánlott: min. 150 karakter
 • Maximum 200 karakter

Nagybetűk:

 • Minden szó első betűje legyen nagybetű
 • Ne legyen MINDEN KARAKTER NAGYBETŰ egy szóban. Kötőszavak (and, or, for) és névelőket (the, a, an) nem kell nagybetűvel írni
 • Ne legyenek nagybetűvel írva 5 karakternél rövidebb elöljárószók (in, on, over, with)

Számok és szimbólumok:

 • Használj számjegyeket (kettő helyett 2)
 • Méretjelző szavak legyenek teljesen leírva (“6 Inches” nem 6")
 • Ne használd az alábbi szimbólumokat: ~ ! * $ ?
 • Ne használj egyes típusú ASCII karaktereket (Æ, ©, ô, stb.)

Termékinformáció:

 • Variációk címében írd oda a színt és méretet mindegyikhez
 • Ne használj promóciós üzeneteket, pl. "akció" vagy "ingyenes kiszállítás"
 • Ne használj szubjektív jelzőket, pl. "best seller" vagy "sztártermék"

Termékfotók

A fotók a legfontosabbak az egész termékoldalon hisz ez hivatott orvosolni az élő bolti tapasztalat hiányát, ezért erre érdemes a legtöbb erőforrást fordítani.

Ideális 9 fotót feltölteni az alábbiak szerint:

 • 1 főfotó fehér háttérrel, csak a terméket bemutatva teljes színében
 • 1 termékfotó az összes tartozékkal és/vagy csomagolással együtt (kivéve, ha a csomagolás nem dekoratív, nem segíti az eladást, pl. kartondoboz)
 • 2-3 lifestyle fotót ami bemutatja felhasználás közben a terméket
 • 1 termékméret összehasonlítás fotó (amennyiben releváns)
 • 1-2 fotót a termékről több szögből, fehér háttér
 • 1-3 USP fotó ami bemutatja és eladja a terméket és elmagyarázza előnyeit

Alternatív, "könnyű" módszer:

 • 9 magas minőségű, egyszerű, fehér hátteres termékfotó

Lifestyle fotók készítésekor nem kötelező valódi lifestyle fotókat készítettetni, amik igen költségesek.

A terméket érdemes stúdióval rendelkező profi fotóssal elkészíttetni a legjobb hatás érdekében, és termékről készíteni minden pozícióból fotót (szemből, oldalról, kiegészítőkkel, előnyős szögekből) a későbbi felhasználás érdekében (fehér háttér és lifestyle fotókhoz).

Ajánlott fotó paraméterek:

 • Fő termékfotó ajánlott paraméterei
 • 1000x1000px méret (vagy 1500x1000, ha nem fér bele a termék helyesen)
 • A termék min. a 85%-át kiteszi a fotónak
 • Csak a termék szerepel a fotón fehér háttérrel
 • Magas fotóminőség
 • Max. 10MB fájlméret, JPEG fájlformátum (vagy .tiff .gif .png)
 • Minden egyéb fotó:
 • Lehet alkalmazni szöveget, illusztrációt, hátteret, környezetet vagy más tárgyakat illusztrációként

Rövid leírás ("bullets")

Sok vásárló nem fog letekerni a hosszú leíráshoz, ezért a mi dolgunk a legfontosabb tudnivalókat a termékünkről közölni a vevővel még az elején. Ez 5 pontba szedett mondat/paragrafus formájában tehetjük meg.

Ideális esetben 2-3 sor terjedelmű leírásunk van pontonként, ennél több nem feltétlenül jelent előnyt.

Mint mindig, használjuk az igényes vagy magas LQS-ral rendelkező versenytársaink termékoldalait “inspirációmerítésre”.

Az általános sablon így néz ki, amit a mi termékünkhöz kell igazítani:

 • Termékjellemző + előny/miért jó ez
 • Termékjellemző + előny/miért jó ez
 • Termékjellemző + előny/miért jó ez
 • Termékjellemző + előny/miért jó ez
 • Termékjellemző + előny/miért jó ez

Példák

Babapárna:

 • Luxurious Baby Pillow - Superior comfort and support for your newborn's head
 • Made using clevafoam - Our Scientifically proven foam to prevent flat head syndrome (plagiocephaly). clevafoam reduces pressure on cranium by up to 50% and increases support by up to 80%
 • Restful night's sleep - Keeps the head and spine of your child in comfortable alignment
 • Breathable and hypoallergenic - Certified and non-toxic. Airflow fabric draws away moisture and increases airflow. Removable & machine washable cover
 • Fresh new design - We're currently changing the design of our products. You'll always receive the best Clevamama quality and standards but the product packaging and design may vary. Please contact us if you're not satisfied with the design you receive.

Junglestix pillecukor rúd:

 • EXTRA LONG FOR SAFE ROASTING - 36" sticks allows for a safe distance from the fire while roasting your food perfectly.
 • ECO-FRIENDLY - Made from 100% bamboo, Jungle Stix are fully biodegradeable and environmentally responsible.
 • MULTIPURPOSE ROASTING STICKS - Wooden skewers are also perfect for marshmallows, sausages, shish kebabs, hot dogs, appetizers, grilling meats.
 • KID-SAFE - Semi-pointed tips ensure that you can pierce any food that needs roasting, while knowing that your kids are safe from sharp objects.
 • 100% MONEY-BACK GUARANTEE - Jungle Stix are backed by 100% guarantee that you are fully satisfied with your product or receive your money back.

Elemlámpa:

 • SUPER BRIGHT & HIGH QUALITY: Binwo high Lumen Torch LED Bulb provides bright light, powerful Lumen LED generates a brilliant large area floodlight or a perfectly focused spotlight over a beam distance of 656ft/200m. Intense spotlight for long range observation. Super bright high performance LED tactical flashlight with high quality of 50,000 hours working life. Mosteck EU provides you with 6 months warranty (refund or replacement). Fake products from other suppliers have no official guarantee.
 • ZOOMABLE FLASHLIGTH & ADJUSTABLE FOCUS: The LED flashlight utilize the latest durable CREE XML T6 LED chip, provides super bright light beam. This high-quality CREE LED Torch supports distance with easy-controlled head-pulling zoom and easy mode-switch by light taps of button. You can adjustable focus range for different usage, stretching to adjust its focus and get spot beam and flood beams you need.Super bright zoomable focus perfect for distant observation and wide range illumination.
 • 5 LIGHT MODES CAN BE EASILY CONVERTED: Binwo LED tactical flashlight supports five switchable modes, High / Medium / Low / Strobe / SOS. A full-press to switch on and off and a half-press to cycle through lighting modes (a rapid off-on press also cycles lighting modes).Convenient for your using.
 • SUPER DURABLE:The body of this torch is built of high quality aluminum alloy aero grade, strong military grade hard anodized. Special six-teeth safety hammer head design for self-help in emergencies. You can use it to defend yourself, break glass, or alert emergency services with the SOS function.
 • PORTABLE MINI SIZE: Binwo waterproof torch is portable mini size, Length: 5.39in, Diameter: 1.37; Weight 185g, fits well in your hand or pocket. Compact to fit easily into your pocket wherever you go. Skid-proof design & waterproof for multiple outdoor uses in adverse weather conditions. Push button tail switch for easy one-handed operation, feel more comfortable and safe.

Egyéb tudnivalók:

 • Max. 500 karakter per bulletpoint
 • Ne használj rövidítéseket, kivéve ha ez egy iparági rövidítás ami sosem mondanak ki hosszan (pl. HDMI cable)
 • Ne használj szimbólumokat
 • Számokat mindig számmal (ne betűkkel) írj ki

Hosszú leírás

A hosszú leírásban ugyanazt fejtjük ki, mint a rövid leírásban, csak részletesebben (max. 2000 karakterben).

Fontos, hogy a tartalom könnyen olvasható, rendszerezett és tartalmazzon minden releváns információt és kulcsszót. Ezutóbbi önmagában egy igen nyomós érv miért írni kell hosszú leírás, mert ez is besegít az Amazon keresőoptimizálásba.

A HL lehet ugyanúgy pontokba szedve, csak jobban kibontva vagy alternatív módon történetes stílusban elmesélve is.

A cím, rövid és hosszú leírás elkészítését bízzuk rá egy profi szövegíróra.

A másik fontos dolog amit bele kell rakni az a technikai adatok, kifejezetten ha nem adtuk ezeket meg az “egyéb információk” részben. Ez nem marketing jellegű, hanem szó szerint egy hosszú lista az termék anyagáról, teljesítményéről, felépítéséről, tartozékairól, stb. Kihagyható, ha beépítjük valahogy a hosszú leírásba (ajánlott).

Első szöveg példa

The body of the torch is made of high-hardness alumina, and the surface is hard anodized and anti-wear, anti-drop, impact-resistant, strong and comfortable. It has good waterproof performance and can adapt to the extreme conditions of indoor and outdoor. It is suitable for natural disasters such as heavy rain, flood, power outage, earthquake, or bad weather such as rain, snow and fog. The lens uses optical lenses, which are wear-resistant, anti-drop, provide you with wider range of illumination and larger aperture. 5 lighting modes: High, Medium, Low, Strobe, SOS. The flashlight can be telescopic zoom, you can choose any lighting mode according to your needs.Warm Tips:Due to the high lumens and high power , the head of the flashlight will heat up when used, please don't worry, the head of the handheld torch uses heat dissipation technology, and it will cool down quickly when you turn off the flashlight.Please don't shine the hard light beam directly into eyes.Specifications:LED Bulbs:XHP50Waterproof level: IPX-6Switch: Tail Push SwitchMaterial: Aluminum AlloyEmitted Color: White LightDimension: 4.2x2.5x19 cmNet Weight(g):About 200gLED Life:More than 10000 hoursLumens: Max up to 2500 LumensLighting Distance: Above 200 metersPower source: 2 x 18650 rechargeable batteries5 Lighting Modes: High-Middle-Low-Strobe-SOSPackage Include:1* Rechargeable LED Flashlight1* Battery Charger2* 18650 Rechargeable batteriesMásodik szöveges példa:For those users who require a more ‘tactical’ styling to their torch the new Ledlenser T7.2 is the perfect choice. A deeper diamond shaped knurling engrave on the barrel and more defined torch head shape allow for a larger, stronger grip section ideal in the hand or mounting onto, for instance, gun mounts. The smart new matt black anti-slip finish further aids grip. All of these features are not at the expense of performance which, as you would expect of a Ledlenser torch, is still outstanding. The Boost light delivers an outstanding 320 lumens from the CREE LED and an amazing 50 hours battery life is achievable on the Low Power (still 40 lumens) light. The re-configured Advanced Focus System optics deliver a wider area of light in either flood or spot beam options than its predecessor the T7 and the new larger Dynamic Switch makes the torch easier to use with gloves on. The Ledlenser T7.2 sets the standard for tactical style illuminationSupplied with : Belt Pouch, Wrist-Strap and Duracell Batteries (4xAAA)

Peace of MindAn industry leading warranty is backed up by a clever modular construction in many of our torches which means that should a replacement part be required the whole torch does not need to be discarded. This provides exceptional long term user value.As a leading international brand of hand-held torches and head lamps, Ledlenser is renowned for superior German engineering, outstanding performance, and state-of-the art technologies, such as the patented Advanced Focus System and Smart Light Technology. Constantly driving innovation to provide class- leading lighting instruments, Ledlenser is the brand of choice for professional tradesmen, emergency services personnel, search & rescue teams and serious outdoor enthusiasts. Ledlenser hand torches and head lamps deliver breath-taking, bright homogenous white light, that turns night into day and simply has to be seen to be believed.

Box Contains

1 x LED Lenser 9807 T7.2 Tactical Torch Black Boxed1 x Belt Pouch1 x Wrist-Strap4 x AAA Duracell Batteries

Extra szöveges példa 3:

“”Vansky Super Bright Cree XML2 T6 LED Flashlight

Vansky CREE XML2 T6 Adjustable Focus LED Flashlight is light, compact , easy-carrying with very stronger high out-put.

A truly Excellent and Easily handled flashlight that having an adjustable beam with 5 different flashing modes - the perfect go-to accessory for every occasion!

Product Feature:

Bulb: CREE XML2 T6 LED Super Bright and blinding Effect

Adjustable beam focus. Spot and flood beam are both available.

5 Switch Mode: High / Middle/ Low/ Strobe/ SOS five mode.

Batteries: 1x 18650 3.6v/3.7v (Not include) or 3 AAA Battery (Included)

Heavy Duty Aluminum Housing: Scratch and fade resistant. Excellent appearance. Solid State. Shockproof and vibration proof

Extremely long life: White LED last over 30,000 hours or more, no need to consider replacing the cap for the whole life.      

How to change the modes setting:

After the light is on full brightness (after the first click), press down the rear button very lightly and release to change modes. Do Not Fully Pressing!

Please note that there is a tiny distance between off and mode button.

Product Package:

1 x Vansky CREE XML2 T6 LED Flashlight

3 x AAA Batteries

1 x 3 AAA battery holder (for using AAA battery)

1 x Plastic white tube (for using 18650 battery)    

Bright Focus Zoom Function

Spot and flood beam are both available. Stretching to adjust its focus range to meet your need.    

Outdoor Use

The tactical flashlight can be used as camping lantern, background light, night safety light, emergency light,etc. Take the flashlight when you go camping or picnics on your next adventure.    

For Bike Riding

Easy to install the Tactical Flashlight to your bike, light up the dark road ahead, it is such a good safety guide.”

Szöveges példa 2:Binwo high-quality CREE LED flashlight supports up to 656ft beam distance with easy-controlled head-pulling zoom and easy mode-switch by light taps of button. The special-made six-teeth safety hammer head allowing for self-help measures such as smashing window in emergencies.A dependable yet highly affordable tool to escort your outdoor adventures.If you want to buy the torch set that includes the rechargeable battery and the charger, please click this link: http://amzn.eu/2rIWQcmSpecifications:- Portable mini size: Length: 5.39in, Diameter: 1.37; Weight 185g- Powered by: 1x 18650 3.7v OR 3x AAA batteries(NOT INCLUDED)- Body materials: Aviation aluminum alloy- Light source: CREE LED- 5 Mode arrangement: High>Mid>Low>Fast Strobe>SOS.- Lumens: 2000- Switch location: on the tail cap.- Switch type: push-button switch.- LED lifespan: about 50,000 hours.- Support manual focus, for easy to operate.- Waterproof design, compact size, and convenient to carry.- Fit for: Camping, hiking, backpacking, hunting, fishing, walking the dog, auto emergencies and house repair, etc.How to change the modes setting:1. Press the green button at the bottom of the flashlight.2. After the light is on full brightness (after the first click), press down the green button very lightly and release to change modes.Do Not Fully Pressing!Package Includes:2 x Waterproof Torch.2 x AAA Battery Converter.2 x Plastic Sleeve.Safety Warning:1 ) Be cautious when activating the flashlight or when changing to strobe mode. Never point the torch in anyone's eyes and read the manual carefully before use.2) Please check the (+)/(-) before insert the batteries into the LED torch or devices and keep the batteries in dry.

Kategóriaválasztás

A kategória választás kulcsfontosságú, mert ez is befolyásolhatja az eladásokat.

Mint mindig, a legcélravezetőbb megvizsgálni a versenytársak terméklistingjeit, szintetizálni a válaszokat és felhasználva a józan eszünket kiválasztani a számunkra legelőnyösebb kategóriánkat.

Ezt jegyezzük fel minden piactér nyelvén ahol jelen leszünk, a későbbi időmegtakarítás érdekében.

Kulcsszavak és egyéb információk

Keresi kifejezések: a legfontosabb 3-5 külcsszót adjuk meg, amire szeretnénk rangsorolódni.

Célközönség: amennyiben jól meghatározható szegmensnek értékesítünk, adjuk meg ezt itt, de nem kötelező.

Platinum kulcsszavak: kihagyható, nincs hatással a rangsorunkra vagy a bevételünkre. Csak rendkívül magas szintű, invite-only Platinum eladók vehetik ezt igénybe.

Egyéb információk: itt megadhatunk technikai jellegű információkat, ami érdemes megcsinálni, hisz ez is kényelmesebbé teszi a vevői vásárlási élményt

Csekklista:

 • Készíttesd el a címet, rövid és hosszú leírást egy szövegíróval (aki végzett kulcssszó kutatást is, máskülönben neked kell a Helium10-el kikutatni és megadni a fő termékkulcsszavakat)
 • Készíttesd el a fotókat egy profi fotóssal
 • Kína (Alibaba vagy Google keresés ”ecommerce product photography”)
 • Magyarország (Google keresés “online webáruház termékfotózás”)
 • Vegyél pár stock fotót a lifestyle fotókhoz
 • Készíttesd el a végleges fotókat egy profi photoshop-ossal
 • Válaszd ki a terméked kategóriáját
 • Hozd létre a listinget (kövesd a mellékelt videó utasításait)
 • Töltsd ki a kulcsszó és egyéb információ részeket

Terméklisting létrehozás technikai útmutató 5 országbanMinden termékinformációt (EAN vonalkód, cím, rövid és hosszú leírás, kategória, stb.) gyűjtsd össze a terméklisting sablonban (word). Ez a terméklétrehozási folyamatot egy másolás-beillesztés folyamattá teszi és nem igényel gondolkodást.

 • Termékkategória kiválasztása
 • EAN, MPN, Manufacturer, terméknév, márkanév, Seller SKU, eladási ár, maximális rendelési mennyiség
 • Fotófeltöltés
 • Hosszú leírás megadása
 • Rövid leírás (max. 5 pontba szedve)
 • Kulcsszavak megadása
 • Egyéb információk megadása (technikai adatok)

Ismételd meg ugyanezt a procedúrát mind az 5 piactéren ugyanazzal az SKU és EAN-val. A termék így össze lesz szinkronizálva az összes EU piactéren.

15. LAUNCH: Hogyan dobd piacra a termékedet, szerezz eladásokat és véleményeket anélkül, hogy a véletlenen múlna a sikered

keyboard_arrow_down

Bevezetés

Ez a lecke megtanítja neked hogyan kivitelezz egy ütős piacradobási vagy más néven launch stratégiát, aminek a célja minél gyorsabban eljuttatni a termékedet az első oldalra és ott tartani, hogy a vevők organikusan megtalálják és megvegyék a termékedet.

Sokan abban a hitben élnek, hogy ha egyszerűen feltöltik a terméküket majd dőlni fognak az eladások maguktól. Ez olykor-olykor be is következhet, amit saját magam is tapasztaltam. A valóság azonban az, hogy vannak bizonyos eszközök és taktikták amik megnövelik a sikeres launch esélyét amivel aktívan tehetünk a sikerenkért.Ezt tetőzi a tény, hogy az eladók egy jelentős részének nincs komolyabb launch terve, így versenyelőnybe kerülhetünk velük szemben. Ezek a lépések mind megegyeznek alapvető promóciós/marketing elvekkel amiket az Amazon piacteréhez igazítunk.

Követelmények

Ahhoz, hogy sikerrel alkalmazni tudd a leckében elhangzó feladatok az alábbiaknak meg kell felelned:

 • A terméked ideális kritériumokkal rendelkezik: van kereslet, a verseny legyőzhető, elég magas a profitabilitásod és minden egyéb kitétenek megfelelszl amit lefektettünk a kurzus elején, máskülönben kevésbé lesz hatékony a launch
 • Profi listing: minden tőled telhetőt megtettél, hogy a terméklisting a lehető legjobb minőségű legyen, azaz vannaj kiváló fotók, cím, leírás, technika információk
 • Feladásra kész termék: a terméked már bent van az Amazon FC-ben és eladásra kész

Egy launch stratégia fő lépései

 • Véleménymenedzsment szoftver (feedback management software): Ezzel meg 3-5-szörözöd a kapott vélemények számát mindössze pár dollárért havonta. Ennek során feltelepítesz egy véleménymenedzsment szoftvert ami több üzenetet küld a vélemény bekérő üzenetet is küld.
 • Véleménybekérő cédula (product insert): Ez is egy hatékony és ÁSZF barát módszer, hogy tovább növeld az eladás/vélemény arányodat. Ennek során elhelyezel a termékcsomagoláson belül egy indirekt véleménybekérő cédulát még a gyárban, és így passzívan megnöveled a megszerzett organikus vélemények számát és csökkented a panaszokat is.
 • Szerezz manuálisan 10 véleményt: A vélemények nagyban elősegítik a vásárlást, ezért az előbbi módszerekkel egyetemben megkérsz ismerősöket, barátokat, korábbi ügyfeleket és/vagy Facebook csoport tagokat véleményadásra ingyen vagy leakciózott termékért cserébe.
 • Amazon reklámozás és promóciók: Ennek során beindítasz egy Amazon PPC kampányt, kezdetben akár leakciózva a termékedet, hogy eladásokat és így véleményeket szerezz. Egyszer promóciós eszközöket is bevetünk.
 • Launch promóciós szolgáltatások: Az Amazonon elérhető promóciós eszközökkel jó eséllyel elég eladás fogsz szerezni, hogy a terméked organikusan akár az első oldalra is eljusson, de ezzel a módszerrel egy extra eladáslöketet biztosíthatsz a termékednek, ami révén előrébb sorolódik a terméked. Ennek során feliratkozol 1-2 launch szolgáltatásokra (vagy Amazon Deals-re), ahol leakciózva árusítasz bizonyos mennyiségű árut egy rövid ideig (ajánlott 1 hétig), hogy olyan mennyiségű értékesítési sebességed (sales velocity) legyen, hogy az Amazon felsoroljon téged az első oldalra.

Megjegyzés (2019 dec.): Az új Amazonos szabályok miatt, ami szerint tilos email üzenetekkel megkeresni a vevőket (beleértve véleménybekérés), a véleménymenedzsment szoftver beállítás rész elavulttá vált és nem ajánlott végrehajtani.

Ennek a folyamatnak a célja eljuttatni a termékedet az első oldalra a releváns termék kulcsszavakra, ahol a vevők organikusan (reklámozás nélkül, azaz díjmentesen) is megtalálhatnak és teljes áron és nyereségesen tudod értékesíteni a termékedet.

Ha a verseny gyenge, a kezdeti promóciós költségeknek nem kell óriásinak lenniük és akár még Amazon PPC is elég arra, hogy néhány hét alatt az első oldalra bekerüljünk organikusan és ott maradjunk.

Az Amazon kívül ajánlok promóciós szolgáltatásokat (Viral Launch, Vipon) ahol egy a termék leakciózva meg lesz hirdetve egy vásárló listának, ami során eladásokat (értékesítési sebességet) és véleményeket kapsz.

Személyes tapasztalataim szerint az első 4 lépés kritikus, míg a ötödik lépés (külsős promóciós szolgáltatások) főleg nehezebb terepen ajánlott, ahol nagyobb a kínálat/verseny.

Tudnivalók a véleményekről: A vélemények 2 fajtája

Ellenőrzött (verified) vásárlás utáni vélemény: a vevő közvetlenül az Amazon vásárolta a terméket, teljes áron vagy max. 50%-os kedvezménnyel az ajánlott fogyasztói árhoz képest.

Nem-ellenőrzött (unverified) vélemény: olyan vélemény amit nem előzött meg közvetlenül Amazonon végzett vásárlás (pl. A vevő véleményt ad egy Samsung TV-re, amit a Media Markt-ban vett)

Mi növelheti egy vélemény értéket?

 • Ellenőrzött vélemények (nagyobb a súlya a nem-ellenőrzötteknél)
 • Hasznosság (más vásárlók szavazatai alapján)
 • Véleményező korábbi véleményeinek hasznossága
 • A vélemény frissessége (az új vélemények értékesebbek)

Ideális vélemény formátum:

 • Rendelkezik csatolt képekkel vagy videóval amin bemutatja a terméket
 • Részletesen elemzi a terméket, mintha egy szakértő írna róla és szót ejt többek között az alábbiakról:
 • Miért ezt a terméket rendelte a többivel szemben (“Azért rendeltem ezt a füldugót, mert a többi füldugónak ilyen jellemzője volt, és nekem pedig ez/más kellett…”)
 • Mire használta fel és bevált-e (“Többször kipróbáltam már alvás/munka/tanulás közben és azt kell mondjam remekül működik!”)
 • Mennyire teljesített jól használat közben 2-4 releváns ok vagy elvárt funkció alapján (“A füldugó jól blokkolja a hangot de reggeli ébresztőt lehet hallani, nagyon kényelmes és nem kezdi ki a fül belső részét és 20mp alatt tölti be a hallójáratokat azaz elég gyors”)
 • Egy “negatív” vagy realisztikus panasz, hogy igazabbnak tűnjön a vélemény (“Pár darabnak vannak egyhe tökéletlenségei (pl. kis darabok kitüremkednek/lógnak oldalt), de nem zavaró/kibírható ráadásul a többi füldugó amit itt árulnak is biztos hasonlóak)
 • Konklúzió (“Összességében elégedett vagyok a vásárlással, hisz rendkívül kedvező az ár, a minősége jó és a gyógyszertárakban ugyanaz a többszörösébe kerülne. Fogom használni és ajánlom másoknak is!”)

Egyéb tudnivalók a véleményezésről

 • Legyen hasznos: fontos, hogy segítse a vásárlási döntést a vélemény, mintha egy igazi vásárló véleményezné a terméket és kerüljük az 1 mondatos “nesze semmi fogdmeg jól” véleményeket ( “Megkaptam 2 nap alatt a csomagot. Jó a termék. Elégedett vagyok.”)
 • Legyen autentikus: kerüljük el a túlzott fényezését a terméknek, inkább egy objektív és realisztikus hozzászólásként gondoljunk rá
 • Hagyj kipróbálási időt: kiszállítás után 4-7 nappal kérd be a véleményeket a 10 kiválasztottadtól, hogy legyen idejük kipróbálni és véleményt formálni, mintha igazi vevők lennének, és lehetőleg ne egy napon érkezzen be minden vélemény a természetesség hatása érdekében
 • Ne legyen szkriptelt: Tudasd a fenti formátumot a véleményezőkkel, de engedd, hogy a saját szavaikkal írják meg a véleményt, hogy így is természetesebb hatást keltsen

Véleménymenedzsment szoftver

Személy szerint én a FeedbackExpress nevű szoftvert ajánlom, ami havi 1000 email küldés mellett kb. 18 euróba kerül. Ez bőven elegendő kezdetben, de ahogy több termékünk és rendelésünk lesz, annál több üzenetet fogunk küldeni. Termékvélemények mellett eladói visszajelzést is fogunk kérni.

Telepítési folyamat:

 • Amazon Seller Central
 • Appstore
 • Select marketplace Germany
 • Select Feedback Express
 • Authorize app, kövesd a lépéseket és a végén mentsd el minden számot és adatot (auth token, seller id, stb.)
 • Feedback express weboldal
 • Katt a “Start 30 day free trial” gombra
 • Adj meg egy email címet, nevet és jelszót
 • Add meg a cég bejegyzett székhelyének országát, a cégneved és a havi rendelési mennyiségedet és hogy honnan hallottál róluk, és töltsd ki a robot tesztet
 • Katt a “Finish and create my account” gombra
 • Kösd össze a Feedback Express és eladói fiókodat egymással (ha az első lépést megcsináltad, itt annál a résznél csak másold be a seller ID-t és auth token-t, ne ismételd meg a folyamatot mégegyszer)
 • Fejezd be a fiókintegrációt
 • Várj néhány órát amíg minden adatod betöltődik (ha mind a 4 mérőóra 100% a “Dashboard” oldalon, tovább mehetsz)
 • Hozd létre az első product feedback kampányodat
 • Hozd létre az első seller feedback kampányodat

Véleménybekérő cédula (product insert)

A cédulának két célja van:

 • Csökkenteni a negatív vélemények és visszaáruk számát
 • Növelni a kapott vélemények számát

Létrehoztam egy cédula sablont, amit saját igényeid szerint módosíthatsz és személyre szabhatsz (pl. szín, fogalmazás, nyelv, stb.). Ha nem akarsz változtatni rajta, csak a legszükségesebbeket írd át (pl. terméknév).

Ezt töltsd le és küldd el a gyártónak és rakasd be a cédulát a termékcsomagolásba.

Szerezz manuálisan 10 véleményt (termék és eladói visszajelzés)

Hacsak nincs egy vásárlói email vagy botlistád, két opciód van az első 10 véleményed megszerzésére (azon kívül, hogy organikusan eladsz vagy promóciós áron osztogatsz és várod, hogy beérkezzenek a vélemények):

 • Barátok/ismerősök: Megkéred az ismerőseidet és barátaidat, akik rendelkeznek amazon.de vásárlói fiókkal, hogy hagyjanak neked ingyen termékért cserébe őszinte véleményt. Alternatív módon a Facebook faladra is kirakhatsz egy felhívást erre, de a személyes kontaktus hatékonyabb lehet.
 • Facebook csoportok: Kiteszel egy felhívást 1.) Amazon eladói csoportokba (tele van ingyen termékre vadászó véleményosztogatókkal) és/vagy a 2.) célpiacod csoportjába (pl. ha kutyás terméket árulsz, lépj be kutyás csoportokba). A csoportok nyelve legyen német értelemszerűen, ha a német amazonon akarsz véleményeket szerezni, de megismételhető a többi piacon hasonlóképp a folyamat.

Fontos, hogy családtagok ne adjanak a véleményt közvetlenül a saját nevükkel rendelkező Amazon vásárlói fiókkal, mert az könnyen lenyomozható és rizikónak teszi ki az eladói fiókodat.

Fontos, hogy a termékvélemény mellett eladói visszajelzést is adjon a 10 kiválasztottunk, de azt nem kell külön említeni az elején. Majd amikor termékvélemény adnak, megkérjük, hogy 1-2 mondatban hagyjon eladói véleményt és megvagyunk.

Fogalmazz meg egy szöveget a saját szavaiddal az alábbi sablonok alapján.

Ismerős/barát sablon:

Szia NÉV!

Online kereskedéssel foglalkozok és most dobok a piacra egy új terméket, egy FELHASZNÁLÁS-hoz (pl. alváshoz) való TERMÉK-et (füldugót). Lenne kedved egy ingyenes termékmintáért cserébe megosztani az őszinte véleményed a termékről  más vásárlókkal az Amazonon? Sokat jelentene nekem, mert rengeteg energiát tettem ebbe a termékbe és tudom, hogy jó, és nagyon sokat segítene pár segítőkész vélemény, hogy a vevők informált nagyobb bizalommal tekintsenek a termékre. Tudnál ebben segíteni?

Facebook csoport kiírás sablon (mielőtt kiposztolod, kérj engedélyt az admintól):

Sziasztok!

Online kereskedéssel foglalkozok és most dobok a piacra egy új terméket, egy FELHASZNÁLÁS-hoz (pl. alváshoz) való TERMÉK-et (füldugót). Lenne kedve valakinek egy ingyenes termékmintáért cserébe megosztani az őszinte véleményed a termékről más vásárlókkal az Amazonon? Sokat jelentene nekem, mert rengeteg energiát tettem ebbe a termékbe és tudom, hogy jó, és nagyon sokat segítene pár segítőkész vélemény, hogy a vevők informált nagyobb bizalommal tekintsenek a termékre. Aki nyitott lenne erre, írjon kommentben és elküldöm a részleteket és tudnivalókat.

Amazon seller csoport sablon:"What is the best way to get reviews on Amazon.de? I'm selling on Amazon Germany, have a great product that's worth X euros and I'm curious how could I get my first 10 reviews?"

Amazon reklámozás és promóciók

Milyen reklámozás és promóciós eszközök érhetők el az Amazonon?

 • Amazon Sponsored Listings (magyarul “kiemelés”, “reklámozás)" ami során a terméked több prominens helyen megjelenik:
 • Amikor rákeresnek a termékre megjelensz a találati lista tetején
 • A versenyak termékoldalán a “spondored listings” résznél
 • Az oldalsávban
 • Light Deals vagy villámakció (4-12 órás leakciózott promóció)
 • Kikerülsz 4-12 órára a “Lightning Deals” (napi ajánlatok) oldalra
 • A regisztrációs díja 20EUR
 • Nincs garancia az eladásokra
 • Meghatározható hány egységnyi termékre vonatkozik a promóció
 • 7-day Deals vagy 7-napos akció:
 • Ez egy rendkívül új funkció és hasonlóan működik a villámakcióhoz, de a jelentkezési díja magasabb és a promoció időtartama is hosszabb

Reklámozni nem kötött semmilyen kritériumhoz, akár nulla véleménnyel is elkezdhető, de valószínűleg alacsony lesz a konverziós rátád, hacsak nincs már legalább +5 véleményed, de inkább +10.

Ez fontos, mert nem akarunk feleslegesen pénzt szórni. Ezért mindenek felett a kezdeti 10 vélemény megszerzése legyen a célod, és csak utána aktiváld a reklámozást. Ha szerencséd van, már ekkor nyereséges lehetsz reklámozással és lassan de biztosan eljuthatsz az első oldalra.

Ezen felül vannak időhöz kötött egyszeri promóciók.

A Lightning Deals vagy 7-Day Deal használatához meg kell felelni bizonyos kritériumoknak (amik országonként eltérhetnek és bármikor változhatnak) melyek közül a legfontosabbak amik minket érintenek az alábbiak:

 • Minőség: Rendelkezni kell a terméknek múltbéli eladásokkal (sales history) és legalább 3 csillagos átlag vélemény pontszámmal
 • Eladói visszajelzés: Rendelkezni kell legalább havi 5 eladó visszajelzéssel (seller feedback) és legalább 3.5 csillagos eladói vélemény pontszámmal
 • Feladási mód (fulfillment method): A terméket az FBA szolgáltatással adjuk fel (saját magunk által feladott vagy FBM termékek nem vehetnek részt a promóciókban)
 • Állapot: A termék állapotának újnak kell lennie

Külsős launch promóciós szolgáltatások

A launch szolgáltatások alatt olyan külsős szolgáltatásokat értünk, amik nem kötődnek az Amazonhoz. Ennek 2 fő formája van:

 • Leakciózott osztogatás (Vipon, Viral Launch): hasonló az előbbi “Deals” promóciókhoz. Ennek során a termékünket egyszerűen meghirdetjük egy külsős piacterén, ahol csak akciós Amazon termékek vannak és ahol a vevők kifejezetten ezekre vadásznak. Nincs garancia a véleményadásra, de garantáltan kapsz eladásokat, ami megnöveli az eladási sebességedet, ami jót tesz a rangsorolásodnak, hisz az Amazon látja, hogy konvertál a terméked (ami nekik bevétel, ergo előrébb fognak sorolni). Emellett fogsz kapni véleményeket is, de nincs explicit igéret arra nézve mennyit kapsz.
 • Luxus launch szolgáltatás (Judolaunch): ennek során együtt fogsz dolgozni egy launch specialistával, akik többek között leellenőrzik a listinged minőségét, készítenek egy launch tervet (pl. mennyi terméket kell elosztogatnod, hogy felkerülj az első oldalra) és ugyanúgy átmész egy egyszeri (1 hetes) promóción.

Amazonon kívül promózni véleményem szerint csak akkor van szükség, ha kimerítettük az Amazonon belüli opcióinkat (reklámozás, deals). Ha azok után is szükség van még egy löketre, van lehetőségünk még többet promózni. A két módszer közül az első gyakorlatilag azonos módon működik az Amazon Deals-el és hasonló költségekkel jár (egy egyszeri regisztrációs díj és a leárazás révén kieső bevétel ill. keletkezett költség).

A második módszer felesleges, mert gyakorlatilag ugyanazok a teendők, de kapunk extra kézen fogva vezetést, ami nagyobb bevételi szint mellett megengedhető, de kezdetben felesleges.

A videóban megmutatom pontosan hogyan kell ezeket beállítan is és végrehajtani.

MODUL 5 - ÜZLETMENEDZSMENT: Hogyan kezeld, védd meg és növeld az üzletedet piacralépés után

16. ÜZLETMENEDZSMENT: Hogyan kezeld, védd meg és növeld az üzletedet piacralépés után

keyboard_arrow_down

NEGATÍV VÉLEMÉNY KEZELÉS: Hogyan kezeld és tűntesd el a negatív eladói visszajelzéseket és termékvéleményeket

Seller Feedback szabályzatTermékvéleményadási szabályzat

Seller Feedback levetése (Amazon) sablonüzenet:

Ez Amazonnak küldendő külön ügy nyitásával, ha az automatikus "Request removal" opció nem hozott sikert.

Nem lehetséges minden esetben eltűntetni a negatív eladói visszajelzést, de próbálkozni érdemes. Mindig támaszd alá valós érvekkel, okokkal és amennyiben van bizonyítékkal a kérelmedet. A kérelem legyen rövid, tömör és udvarias.

Dear Seller Support,

We've received a seller feedback from [buyer’s name] on [order number] and feel it [insert reason why the product review should be removed, e.g. it's in violation of seller feedback guidelines, it's a product review, the feedback is untrue and here's why (insert proof), it's obscene, other].

Can you remove this from our feedback profile?

Here is the feedback in question, [insert feedback text].

Seller feedback levetése (vevő) sablonüzenet: Ha nem sikerül levetetni a negatív eladói visszajelzést, az utolsó lehetőségünk a közvetlenül a vevővel elrendezni az ügyet.

Két üzenetet fogunk küldeni:

1. Üzenet: Dear [Buyer's name],

We are writing regarding [order number]. We have received your feedback and would like to apologize for the inconvenience.

We'd like to offer [insert solution to problem].

Please respond to this message, if you would consider this a satisfying resolution and we will carry out the resolution.

2. Üzenet (miután kezelted a vevő problémáját):

Dear [Buyer's name],

We hope we met your expectations resolving your issues with your recent order of [product name].

If you feel we have adequately addressed any concerns you may have had, then we kindly ask you to consider removing the negative feedback.

Thanks,

[Seller's name]

Nyílvános válasz eladói visszajelzésre (ha nincs reakció, nem sikerül megoldani a problémát vagy a vevő a megoldás ellenére sem változtatta meg a visszajelzését):

Dear [Buyer's name],

We have received your feedback and would like to apologize for the inconvenience.

We value you feedback and have taken [inserts steps you have taken to ensure the problem doesn't happen in the future].

Regards,

[Seller's name]

Termékvisszajelzés leszedése sablon (Amazon):Ez a sablon automatikusan megjelenik amikor ügyet nyitsz az Amazonnak véleménytörlés kérvényezésekor.

ASIN or ISBN of the product:

Title of the review:

The name of the reviewer:

The date of the review as it appears on our website:

The direct link to the review /post (click the 'Comments' link after the review, and copy/paste the URL that displays in your web browser:

Required action: Remove review.

Reasons: We feel that the review should be removed, because [List reasons why the remove should be removed, citing why the review doesn't meet guidelines, why is it untrue (with proof, if possible).]

Termékvisszajelzés leszedése sablon (Vevő):

Dear [Buyer's name],

We have received your product review of [Product name] and would like to apologize for the inconvenience.

We proud ourselves on making sure every customer is fully satisfied with our products and we will do anything it takes to make our customers happy.

We hope we can solve your issue. We would like offer your either a replacement or a refund of the product.

Please select which solution would be a better fit for you.

Regards,

[Seller's name]

Nyílvános válasz termékvéleményre (ha nincs reakció, nem sikerül megoldani a problémát vagy a vevő a megoldás ellenére sem változtatta meg a véleményét):

Dear [Buyer's name],

We have received your feedback and would like to apologize for the inconvenience. We value you feedback and have taken [inserts steps you have taken to ensure the problem doesn't happen in the future].

Regards,[Seller's name]

LISTING VÉDELEM: Hogyan védd meg a termékeidet a listingtolvajoktól

1.) Listing védelem, ha nincs védjegyed (eladó közvetlen kontaktolása, "megfenyegetése")

Dear SELLER,

We strongly suspect your offer does do not accurately match against the detail page of [asin number]. This is against Amazon's Seller Policy and could get your seller account suspended.

The product is under our brand name [brand], whose exclusive distributor is our company. See the listing and the photos for proof. You're free to create your own listings for your own products.

If you remove your offers from our own branded listings now (in all relevant marketplaces), we will pursue no further action.

You're given 24 hour deadline to carry this out. In case of non-compliance, we will pursue official action with Amazon.

Regards,

[Seller name]

Ha az eladó nem hajlandó kooperálni, és az Amazonhoz fordulsz segítségért (védjegy nélkül):

Szinte biztosra mehetünk, ha előtte megrendeljük a "listingrabló" eladó termékét, fotókat készítünk a nyílvánvalóan eltérő termékről és feltöltjük a szabálysértés bejelentésekor (a rendelés számot is megadva).

Hol küldj üzenetet?

Help > Contact us > Other > Report violation > ASIN Tampering

"Hi,

Issue: Recently [X number] seller(s) has started selling his own products under our listings. These products are solely sold by our company and we have no authorized resellers. These seller is thus selling fake counterfeit products under our brand listing which is a violation of Amazon seller guidelines. We thus requst you remove these  sellers as soon as possible from selling under our own listings.

Seller 1: [LINK az eladói profilhoz] infringing on asins [ASIN NUMBER]

Seller 2: [LINK az eladói profilhoz] infringing on asins [ASIN NUMBER]

We have messaged both sellers, but they were not responsive to our queries to diplomatically settle this issue.

We have also made a test purchase from the seller and made photos of the received product, which is clearly different than on the listing.

Given that all of them are decieving clients and we - the original seller - will bear the negative consequences of negative product reviews (through no fault of our own), we'd like you to take actions to protect us in this case."Európai Védjegy Iroda (link)

Visszaáru

A lehetséges okok a következők:

 • “Véletlenül vásároltam”
 • “Megtaláltam máshol olcsóbban”
 • “Elégtelen működés vagy minőség”
 • “Inkompatibilis vagy elégtelen”
 • “A termék sérült, de a csomagolás sértetlen”
 • “Túl későn érkezett”
 • “Hiányzik egy vagy több alkatrész vagy kiegészítő”
 • “A termék és a csomagolás is sérült”
 • “Nem azt kaptam, amit rendeltem”
 • “Defektes vagy nem működik”
 • “Több terméket kaptam, mint rendeltem”
 • “Már nem kell a termék”
 • “Engedély nélküli vásárlás” (pl. feltörték a fiókot vagy gyermek vásárolt engedély nélkül)
 • “A termék vagy a leírás nincs lefordítva a helyi nyelvre”
 • “A termék nem egyezik meg azzal, amit a leírásban írtak”